Országjáró körúton az MSZÉSZ-elnök és az MTÜ-igazgató

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 10. 20:54

Szeptember 6-án három városban találkozott szállodaigazgatókkal Könnyid László, az MSZÉSZ elnöke és Szabó Áron az MTÜ szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója. A találkozókra ezúttal a keleti régióban, Szerdi Zsuzsanna régióvezető meghívására került sor.
Nyíregyházán első alkalommal találkoztak és konzultáltak a szállodaigazgatók az országban már számos helyszínen és havi gyakorisággal megtartott igazgatói reggeli keretében. Hajdúszoboszlón a szokásos reggeli konzultáció helyett ez alkalommal egy közös ebéd, Debrecenben pedig egy vacsora adott alkalmat a közös eszmecserére.

Mindhárom helyszínen kiemelt téma volt a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Program; a nyíregyházi szállodások az eredményekre, a szoboszlói és debreceni igazgatók pedig a pályázati kiírásra várnak. Szabó Áron számos fejlesztési és pályázat összeállítási tapasztalatot adott át a résztvevőknek, akik kérdéseket is tehettek fel, így intenzív párbeszéd bontakozott ki a résztvevők között. A program kapcsán Könnyid László elnök a megfelelő felkészülés fontosságára, a szállodavezetők személyes felelősségére hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a szakmai koncepció összeállítását, a megtérülési számításokat, egy projekt fenntarthatóságát, célcsoport szegmentációt nem lehet és nem szabad a pályázatírókra bízni. „A felkészülési fázisban fontos az előre gondolkodás: készüljenek el a felmérési rajzok és jegyzőkönyvek, legyen összeállítva egy átgondolt és tételes költségvetés, amelyből a döntéshozók a projekt megalapozottságát megítélhetik” – emelte ki többek között az MSZÉSZ elnöke.

 

Szabó Áron kitért a programot övező népszerűségre és a felfokozott várakozásra, de megerősítette, megfelelő szakmai koncepció és a precíz pályázati anyag nélkül egy pályázónak nincs esélye támogatásban részesülni, továbbá minden piaci szereplő figyelmét felhívta arra, hogy a Kisfaludy Program 2030-ig tart, így a kiemelt turisztikai térségekben egymás után teremt lehetőséget az MTÜ szállodafejlesztésre vagy létesítésre a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében.

Valamennyi helyszínen fő téma volt többek között a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ várható bevezetése és az ebben rejlő jövőbeni lehetőségek, amit eddig „online szobatükörként” ismer a szakma, továbbá a félpanziós csomagok áfaalkalmazása, az MSZÉSZ által, a Pénzügyminisztériumtól kapott és kiegészített, nemrégiben kiadott állásfoglalás alapján. Továbbra is vezeti a megoldandó kérdések sorát a munkaerővel kapcsolatos kihívás, erre kerestek lehetséges megoldásokat a három helyszínen.

Mindhárom városban speciális helyi témák is fókuszba kerültek. Nyíregyházán Kovács Ferenc polgármester számos városi gazdasági és turisztikai törekvést osztott meg a résztvevőkkel. A most megnyitott Hotel Pangea és a tavasszal nyíló Hunguest Hotel kapcsán a helyi szállodai piac átrendeződésének lehetséges útjait latolgatták az igazgatók, mint közvetlen érintettek. Ehhez kapcsolódva fókuszba kerültek a dinamikus árazásban rejlő új lehetőségek is.

 

Hajdúszoboszlón a szálláshelyfejlesztéshez kapcsolódóan speciális helyi téma volt a nagyon régi, korábban szakszervezeti üdülőként funkcionáló, de ma már szállodaként működő házak felújítási esedékessége, amellyel kapcsolatban jó néhány kérdés hangzott el Szabó Áron igazgató felé. Ezenkívül szó volt a turizmust és a vendégeket is érintő városrendezési törekvésekről, valamint a Hotelstars minősítés szerepéről és fontosságáról, ami eddig minden Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció pályázati követelménye volt a szállodák esetében és várhatóan ez így is marad az MTÜ és az MSZÉSZ közötti stratégiai együttműködésnek köszönhetően.

Debrecenben a BMW gyár és még néhány új nagyvállalat megjelenésével az üzleti turizmus várható szállodai kapacitásigényét tárgyalták a résztvevők. Dr. Széles Diana turizmusért is felelős alpolgármester a gazdasági és turisztikai fejlesztéseken túl beszélt a repülőtér várható fejlesztéséről, amelyet valamennyi résztvevő nagy örömmel üdvözölt, hiszen a sok nemzetközi járathoz egy nemzetközi színvonalú repülőtér épület is kijár.

 

Fotók: MSZÉSZ

A három igazgatói értekezlet kapcsán Könnyid László MSZÉSZ-elnök szerkesztőségünk megkeresésére elmondta: „A Szállodaszövetség a lobbi és érdekvédelmi tevékenysége mellett fokozatosan erősíti a vidéki régiókban a helyi szereplőket, kollégákat, azzal, hogy havi szinten egy asztalhoz ülnek a szállodások, a helyi polgármesterek és TDM-vezetők. Ezzel nemcsak a helyi szereplők súlyát tudjuk növelni, az adott településen, de az MSZÉSZ országos lobbiereje is növekszik. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel kialakított szoros munkakapcsolat pedig segíti a tagszállodák hosszú távú piaci boldogulását és a megfelelő működési körülményeket.” Az elnök elmondta, a reggeli sorozat folytatódik, ezen a héten Hévízen és Tihanyban találkoznak a helyi igazgatókkal, ősszel pedig még a Közgyűlés előtt ellátogatnak Villányba, Kecskemétre, Szegedre, Sopronba és Bükfürdőre.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a szeptember 6-i találkozó után, szeptember 10-én a Magyar Turisztikai Ügynökség eredményt hirdetett a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Program első ütemében, és hivatalos úton kiértesítette a pályázókat az elbírálások eredményéről.