Országos kampánnyal népszerűsítik a nemzeti parkokat

Forrás: MTI

 2019. május 03. 12:08

A nemzeti parki fejlesztéseket népszerűsítő kampány nyitó eseménye Dévaványán, a Túzok Fesztiválon lesz május 4-én, az utolsót pedig július 6-án Kápolnapusztán tartják.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kilencedik alkalommal indítja el tematikus kampányát a nemzeti parkok magyar és uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseinek bemutatására, amellyel hat nemzeti park igazgatóság eseményeihez csatlakoznak.  A programokról, az események időpontjairól ITT lehet tájékozódni.

Schanda Tamás, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár elmondta, hogy a Széchenyi 2020 program keretében a 2014-2020-as időszakban mintegy 40 milliárd forintot fordít a kormány a nemzeti park igazgatóságok fejlesztéseire. Többek között megépült az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság látogató- és fogadóközpontja, megújul a szilvásváradi Szalajka-völgyi információs ház a Bükki Nemzeti Parkban, megvalósult a Kiskunsági Nemzeti Parkban a bugaci fogadótér, valamint a fülöpházi Naprózsa Ház. A fejlesztések során megújul a Hortobágy település nagyrendezvényeinek helyet adó Vásártér és a kiállítóterek is. Korszerűsítik még több tucat barlang műszaki eszközeit, csak a Bükki Nemzeti Parkban 38 barlang és azok közvetlen környezetét érintő védelmi beavatkozásra kerül sor.

A fejlesztések tovább növelik nemzeti parki bemutatóhelyek vonzerejét

Fotó: pixabay.com

A 10 nemzeti park igazgatóság közel 100 projekttel mintegy 100 ezer hektáron javítja a természetes és természetközeli élőhelyek állapotát. Fejlesztik a természetvédelmi kezelést és a nagyközönség számára a bemutatást szolgáló infrastruktúrát, illetve a természetvédelmi őrszolgálatot, beleértve a természetvédelmi monitorozáshoz szükséges infrastruktúrát.

Schanda Tamás beszámolt arról is, hogy Magyarország teljes területének harmada természetközeli állapotban maradt meg, 9 százaléka védett terület, 21 százaléka pedig Natura 2000 terület. Az államtitkár rámutatott, hogy az országban nagy népszerűségnek örvend az ökoturizmus, amelynek kiváló helyszínei a nemzeti parkok területei, látványosságai, programjai. A családok egyre inkább szeretnek a természetben kikapcsolódni, és egyre jobban növekszik az aktív utazások iránti igény is. Tavaly a nemzeti park igazgatóságoknál regisztrált látogatók száma meghaladta az 1,6 milliót, és a jelenleg megvalósuló fejlesztések tovább növelik majd a bemutatóhelyek vonzerejét.