Össze kell hangolni a tagállamok utazást korlátozó intézkedéseit az EU-ban

Forrás: MTI

 2020. október 13. 14:20

Ajánlást fogadott el az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa kedden a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett, a szabad mozgás korlátozását is érintő tagállami intézkedések uniós összehangolásáról.

A tagállamok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek luxembourgi ülésén jóváhagyott ajánlás célja, hogy felszámolja a szabályozási eltéréseket, megakadályozva ezzel a fennakadásokat, valamint átláthatóságot és kiszámíthatóságot biztosítson az utazók és a határon átnyúló kereskedelmet folytató vállalkozások számára.

Az ajánlás szerint a tagállamoknak minden héten adatot kell szolgáltatniuk az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) részére. A jelentésekben rögzíteni kell egyebek mellett az előző 14 napban regisztrált új fertőzöttek számát, valamint az előző héten elvégzett, pozitív eredményt hozó tesztek számát 100 ezer főre vetítve.

Az uniós járványvédelmi központnak a tagországi adatok alapján, régiók szerinti bontásban, hetente közzé kell tennie az uniós tagállamok térképét, amelyen a területeket a vírusfertőzés intenzitásától függően különböző, zöld, narancssárga, illetve piros színekkel kell jelölnie.

A 39-40. hét fertőzöttségi adatai az egyes európai régiókban

Fotó: ECDC

Zölddel, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25-nél kevesebb, és a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4 százalék.

Narancssárgával, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 50-nél kevesebb, de a pozitív teszteredmények aránya legalább 4 százalék, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25 és 150 között van, de a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4 százalék.

Pirossal, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya legalább 50, és a pozitív teszteredmények aránya legalább 4 százalék, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya több mint 150.

Szürkével pedig akkor, ha nem áll rendelkezésre elegendő információ, vagy ha a tesztelési arány alacsony.

Az ajánlás szerint a tagállamok nem korlátozhatják a zöld besorolású területekre beutazó vagy onnan kiutazó személyek szabad mozgását.

Annak mérlegelésekor, hogy alkalmazzanak-e korlátozásokat, a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk a narancssárga és a piros besorolású területek járványhelyzete közötti különbségeket, ezenkívül figyelembe kell venniük a saját területükön fennálló helyzetet.

A tagállamok alapvetően nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkezők beutazását. Amennyiben azonban szükségesnek ítélik, hogy korlátozásokat vezessenek be, a zöldtől eltérő besorolású területekről érkezőket karantén alá helyezhetik, vagy teszt elvégeztetésére kötelezhetik. A tagállamok azt is lehetővé tehetik az utazóknak, hogy érkezés előtt végeztessenek szűrést.

Azoknak a tagállamoknak, amelyek korlátozásokat kívánnak alkalmazni, erről elsőként az érintett tagállamot, de később a többi tagállamot és az Európai Bizottságot is tájékoztatniuk kell, még az intézkedések hatálybalépése előtt.

A miniszterek azt is leszögezték: továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik annak az eldöntése, hogy a népegészség védelme érdekében korlátozzák-e a szabad mozgást, e területen azonban elengedhetetlen a koordináció. Azonban a szabad mozgást a népegészség védelme érdekében korlátozó minden intézkedésnek arányosnak és megkülönböztetéstől mentesnek kell lennie, és azt azonnal fel kell oldani, amint azt a járvány lehetővé teszi.

 

"A  magyar szabályozás illeszkedik az európai jogrendhez"

A koronavírus-járvány megfékezésére hozott rendkívüli magyar szabályozás teljes egészében illeszkedik az európai jogrendhez – jelentette ki Zsigmond Barna Pál fideszes parlamenti képviselő a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Állandó Bizottságának online ülését követően.

A képviselő az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, a koronavírushoz kötődő tagállami jogi szabályozásokról folytatott konferencián a résztvevők többsége belátta, hogy a magyar intézkedések megfelelnek az európai jogszabályoknak, azonban még mindig vannak olyanok, akik jogsértéseket vizionálnak Magyarország esetében.

Kijelentette: nincs helye politikai támadásoknak, hanem jogi véleményeket kell ütköztetni a kérdést illetően. Kiemelte, az egyes intézkedéseket csak egyesével lehet vizsgálni, az Európa Tanács tagállamainak ugyanis nincs egységes jogi szabályozásuk. A tagországok jogi berendezkedését az egyes tagországok kormányának, parlamentjének, alkotmánybíróságának felhatalmazásaira és jogköreire is kitérve csak együttesen szabad vizsgálni – húzta alá.

Figyelembe kell venni azt is, hogy nagyon sokféle megoldás lehet jogszerű, amelyek mind illeszkednek az európai jogrendbe – tette hozzá az országgyűlési képviselő.