Összeállt a Budapest Tuning zsűrije

Forrás: turizmus.com

 2022. május 11. 16:08

Különleges városélményt nyújtó kulturális programok, művészeti produkciók és kísérleti városi projektek megvalósítására indított pályázatot Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand nZrt., amelyre még 10 napig lehet jelentkezni és már a zsűri is összeállt.

A Budapest Tuning zsűricsapata, akik elbírálják és kiválasztják a legizgalmasabb városélményt segítő ötleteket: Eke Angéla színművész, bábművész, Somlai-Fischer Ádám, a Prezi társalapítója, építész, Zsendovits Ábel, a Szimpla alapítója, Balogh Samu, a Főpolgármester kabinetfőnöke, várostervező és Fazekas Dorothy, a Budapest Brand nZrt. gazdasági divízióvezetője.

Faix Csaba, a pályázatot kiíró Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója elmondta, hogy nagyon büszkék arra, hogy a zsűritagok szinte pár óra leforgása alatt igent mondtak a felkérésre, amikor megkeresték őket a Budapest Tuning pályázat kapcsán: „Már eddig is sokat tettek a maguk területén Budapestért, főként alulról szerveződő, közösségi platformokon, projekteken keresztül, melyek aztán kinőtték magukat, és mind az itt élőket, mind az ide látogatókat megszólítják. Ezért is esett rájuk a választásunk, hiszen mertek nagyon álmodni, mi pedig erre biztatjuk a pályázókat is.”

A Budapest Tuning ötletpályázat új találkozási pontok létrehozását, izgalmas szabadtéri aktivitások és alkotások, új zöldfelületek és közösségi funkciók létrejöttét ösztönzi. Ezek megvalósítására két kategóriát hozott létre a Budapest Brand csapata: párnapos szabadtéri program tervezésére a maximális összeg projektenként bruttó 3 millió forint, a nagyobb léptékű projektekre bruttó 10 millió forintot adnak.

Az érdeklődőket a Budapest Tuning weboldalon digitális tudástár, nyomtatványok mintái, szakemberek tippjei, javaslatai is várják a költségtervezéstől a közterületfoglalásig.

budapesttuning

A szervezők civil szervezetek, egyesületek, városi kollektívák, fesztiválszervezők, kis- és nagyvállalkozások jelentkezését is várják

Fotó: Budapest Brand

Eke Angéla imádja a fővárost: „Budapest a kedvenc városom. A pandémia előtt a város a kultúra fellegvára volt, nem csak a színházak és kulturális programok dömpingje volt a jellemző szinte minden estére, hanem az utcán is érezhetően jelen volt a művészet. Amióta rehabilitálódunk ebből a helyzetből, azóta hiányolom a “régi” pezsgést.”

„Egy varázspálcával felszabadítanám az utcáinkat, tereinket, és minden budapestinek lehetőségét adnék arra, hogy maga döntsön, mit szeretne a rá eső néhány négyzetméterrel csinálni: fát ültetne, padot tenne ki, mászókát építene, bicikli támaszt helyezne el vagy autó parkolót alakítana ki. Vajon hogy néznének ki az utcáink, ha közösen, egyenlő arányban dönthetnénk a használatukról?” – elmélkedett Balogh Samu, kabinetfőnök és Budapest-rajongó.

A kreatív és egyben megvalósítható ötleteket pályázat formájában május 20-ig várják a Budapest Tuning pályázati felületén; ahol egyénileg vagy csapatban, de akár a lakóközösséggel együtt is lehet pályázni. A szervezők civil szervezetek, egyesületek, városi kollektívák, fesztiválszervezők, kis- és nagyvállalkozások jelentkezését is várják. A sikeres projektek július 1. és december 31. között valósulhatnak meg.