Összefogás a filmes turizmus fejlesztéséért

Forrás: turizmus.com

 2020. október 05. 10:31

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Nemzeti Filmintézet (NFI). A megállapodás célja a filmes turizmus fejlesztése és a filmes produkciók magyarországi forgatásának ösztönzése.

A megállapodást Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és Pál Ákos Bertalan, a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatója írta alá.

A hazai filmipar fellendítése nemcsak nemzetgazdasági hozzájárulása, hanem országimázs építő hatása miatt is nemzeti érdek. Különösen erős turisztikai imázsépítési lehetőséget jelent, amikor Budapest és Magyarország szerepel a filmvásznon, bemutatva hazánk kulturális értékeit.

Magyarország nemcsak turisztikai szempontból vonzó: a külföldi filmstábok számára kiemelten előnyös a felkészült szakemberek, a fejlett infrastruktúra, a tájak, a városok változatossága miatt. Mindez ideális forgatási helyszínné teszi hazánkat - tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az MTÜ és az NFI október 2-án aláírt együttműködési megállapodásában a kijelölt célok között szerepel Magyarország, mint forgatási helyszín népszerűsítése, új produkciók Magyarországra hozatalának ösztönzése, a hazánkban forgatott produkciók turisztikai és marketingkommunikációs potenciáljának kihasználása.

A képen balról jobbra: Káel Csaba, Guller Zoltán és Pál Ákos

Fotó: MTÜ

„A filmturizmus népszerű és rendkívül hatékony országimázs-formáló tényező, az itt forgatott produkciók kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy Budapestet, illetve Magyarországot utazási célpontként promotáljuk a hazai és a nemzetközi utazóközönség számára.

Reméljük, a koronavírus-járvány után a filmgyártás is hozzájárul majd ahhoz, hogy minél többen látogassanak hazánkba" – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

„A filmipar Magyarországnak óriási hasznot hoz, tavaly a magyar filmgyártás rekordot döntött, a közvetlen filmgyártásra fordított összeg elérte 164 milliárd forintot. Minden egyes nálunk forgatott produkció azonban további bevételeket hoz, a nemzetközi sztárok jelenléte pedig hatalmas PR-értékkel bír.

Bár a járványhelyzet hatással volt a magyar filmiparra és a turizmusra, az utóbbi időszakban folyamatosan azon dolgoztunk, hogy mielőbb teljes kapacitással biztonságos körülmények között újraindulhasson a filmgyártás Magyarországon.

A mostani megállapodással az a célunk, hogy a filmipar és a turizmusért felelős intézmények hatékony együttműködésével Magyarországot biztonságos forgatási helyszínként és turisztikai célpontként egyaránt népszerűsítsük" – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI igazgatóságának elnöke.

Kiemelt törekvés az is, hogy minél több „vörös szőnyeges" esemény, filmbemutató házigazdája legyen a jövőben Magyarország, hiszen az európai filmpremierek helyszíne jellemzően London egy ikonikus mozija, így egy-egy premiert Budapesten rendezni már önmagában is pozícionáló értékkel bír.

A filmes turizmus és a turisztikai imázsépítés összekapcsolására kiváló példa a 2019-es együttműködés a Paramount stúdióval a Gemini man című film kapcsán, amely hatalmas nemzetközi jelenlétet biztosított Budapestnek.

A film vörös szőnyeges közönségbemutatója - melyen Will Smith mellett Ang Lee és Jerry Bruckheimer is részt vett - valamint a hozzá kapcsolódó háromnapos eseménysorozat új szemszögből mutatta be a fővárost.

Több mint 100 nemzetközi újságíró és influenszer látogatott el hazánkba az esemény miatt, a tudósításaik, cikkeik, közösségi média megjelenéseik több mint 700 millió embert értek el.

Azért is mérföldkövet jelentett ez a projekt, mert ezzel Budapest bebizonyította a nemzetközi filmes szakmának, hogy alkalmas helyszín hasonló volumenű események megrendezésére.