Összefogni, összezárni, a valószínűtlentől sem félni!

Forrás: turizmus.com

 2018. november 29. 17:36

A címben kiemelt intelmeket írhatták fel legtöbben, akik jegyzeteltek a XX. Országos TDM Konferencián. No meg azt, hogy dolgozni kell a sikerért!
A családias légkörű, 28-i közgyűlés után, gyakorlatilag teltházas konferenciát tartott a Magyar TDM Szövetség, november 29-én, Tatán, az Old Lake Golf Club & Hotelben.

 

A TDM konferencia előadói a reggeli kezdéskor: Magyarics Gábor alelnök, Michl József, Tata polgármestere, Semsei Sándor elnök és Princzinger Péter, az MTSZA kuratóriumi elnöke

Fotó: turizmus.com

Tata, a házigazda jó példát mutat
Tata és térségének TDM-építkezése egészen 2009-ig nyúlik vissza. Magyarics Gábor TDM menedzsernek, a Duna-Gerecse Térségi TDM ügyvezetőjének értő irányításával 2011 óta lépésről lépésre fejlődött Duna-menti birodalommá a térség, magába integrálva Komáromot, Dorog és térségét, Esztergomot, sőt idén tavasztól a határ túloldalán működő Dunamenti TDM-et is. A hallgatóság megtudhatta többek között, hogy a szlovák szervezet területére is kiterjesztenék a térségi turisztikai kártyát, sőt, elindul egy határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszer is.


Michl József polgármester köszöntőjében sok érdekes fejlesztésről is beszámolt. Hazai és felvidéki városokkal például egymás ikonikus épületeit építik fel park- vagy játszótéri elemként. Egy nyertes pályázat segítségével a Neszmély borvidék továbbfejlesztése is elkezdődik. Fontosnak tartja, hogy ne csak a turisták, de a helyiek is szeressék ezeket a fejlesztéseket, szerencsére ebben sincs hiány. Kifejezetten sikeres a Várbörtön legendája elnevezésű szabaduló-szoba, a négy éve átadott tanösvényt pedig, idén október végéig 30 ezren keresték fel. Dolgoznak az idegenforgalmi adóbevételek növelésén, melynek fele, mintegy 25 millió forint, évről évre garantáltan a turizmusfejlesztésbe áramlik vissza a TDM-szervezeten keresztül.

Puzzle és proaktivitás
Semsei Sándor országos TDM elnök, majd Holczer Ágnes, a HONinfo Turisztikai Tanácsadó Kft. ügyvezetője előadásaikban a desztináció menedzsment szervezetek helyét, szerepét, lehetőségeit elemezték.

Semsei Sándor kiemelte: az ideális rendszert puzzle-szerűen képzeli el, amelybe viszont nem lehet „felülről” beleilleszteni az egyes elemeket. Ötletek, tervezés is érkezhet íróasztal mellől, távolról, de legkésőbb a megvalósítás során mindenképpen szükség van a helyi szereplők bevonására. Hangsúlyozta azt is, hogy a szervezetek nem várhatnak másra, helyben kell megoldást találni a problémáikra.
Az elnök a tagszervezeteket 2019 januárjára stratégiai workshopra hívta össze, ahol közösen megalkotják azt a szervezeti stratégiát, amelyet a következő években követni fognak.

Semsei Sándor kifejtette, a TDM szervezeteknek nem csak összefogni, hanem összezárni kell a siker érdekében. Azt, hogy átmenetileg eltűntek az erős viszonyítási pontok, lehetőségként kell megélni, s közösen kell újra definiálni a TDM szervezetek helyét, szerepét.
Előadásának zárásaként leszögezte, elképzelhetetlen bármiféle siker sok és kitartó munka nélkül.

Holczer Ágnes a pályázatok felől világította meg a szervezetek lehetőségeit. A 2014-2018 közötti turisztikai pályázatokban összesen 210 milliárd forint értékű fejlesztésnek ítéltek meg forrásokat, amelyek most lépnek a megvalósítási szakaszba, hiszen ezeknek 2020 szeptember végére le kell zárulniuk. A szakember izgalmas összegzést mutatott be arra nézve, hogy területi megoszlását tekintve ezek a források hova kerülnek, és hova ítéltek meg 1 milliárdnál nagyobb összeget egy-egy projektre. Megnézve a projekteket jól látszik, hogy ezek lefedik a TDM-ek működési körét, így a szervezeteknek fontos lenne feltérképezni a közelükben megvalósuló fejlesztéseket és a kapcsolódási lehetőségeket. Holczer Ágnes prezentációjából az is kiderült, hogy az általa megkérdezett szervezetek 84%-át bevonták valamilyen módon a pályázatokba. A fejlesztések leginkább tematikus utak, garantált programok, marketing aktivitás, turisztikai kártya, jegyértékesítés, s tanulmányok megvalósítását célozzák.

Princzinger Pétert hallgatják a konferencia résztvevői

Fotó: turizmus.com

Hálózatosodásra biztat az MTSZ
A pontszerűen már itt-ott meglévő, ám nem elég versenyképes módon termékké gyúrt szolgáltatások hálózatos fejlesztésére biztatta a jelenlévőket Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumi elnöke. Kedvenc kerékpáros példái közül mutatott be néhányat az együttműködés erejének demonstrálására (a profi kerékpárosok sem lennének képesek külön-külön olyan átlagsebességre, mint amilyet együtt, bolyban haladva, felváltva vezetve elérnek) . Bemutatta, hogy ami helyben esetleg jól is működik, az a turista számára már nem feltétlenül jól látható, nem kellőképpen vonzó, nehézkesen elérhető és felkutatható, és sajnos nem is feltétlenül minőségi.

Az egyetlen helyes útnak a jól látható, vonzó, elérhető, minőségi, s a maguk a turisták által megosztható termékek létrehozását jelölte ki.
Fontosnak nevezte a meglepő és újszerű szolgáltatások összekapcsolását. Kiemelte, hogy a valószínűtlen kombinációktól sem kell félni, sőt.
Elmondta, hogy, amilyen fontos a megfelelő termékek előállítása, olyan fontos azok profi kommunikációja is. Utóbbihoz rengeteg pályázati forrás áll rendelkezésre, miután a 3,5 milliárd forintos GINOP forrásokból megvalósuló fejlesztésekhez 535 millió forint felett rendelkezik majd az MTSZ, s ezek a források éppen ezt célozzák.
Befejezésként Princzinger Péter is figyelmeztette a jelenlévőket, bármilyen jók az adottságok és lehetőségek, elképzelhetetlen egy sikeres termék felépítése sok és kitartó munka nélkül

Változás, mint a fejlődés kulcsa
Ludvigh Károly szervezetfejlesztő, coach, pszichiáter a változás természetéről tartott gondolatébresztő előadást, új nézőpontból megvilágítva a szervezetek fejlődésének útját, nehézségeit. A változásmenedzsment fontos téma a TDM szervezetek számára, nem véletlenül képezi elengedhetetlen részét a stratégiai menedzsmentképzésnek is. A változástól általában mindenki tart, ezért az ellenállást szül. Tudatosan kell odafigyelnünk egyrészt saját sémáink, kliséink levetkőzésére és a komfortzónánkból való kilépésre, továbbá partnerekkel való kommunikációban az eszközök, módszerek megválasztására. A kezdeti nehézségek, ellenállás, tagadás, depresszió után azonban a változás általában magasabb szintre visz bennünket, mint ahonnan elindultunk, s ez bizonyított tény - biztatta hallgatóságát a szakember.

Kerekasztal a TDM-ek szerepéről
A konferencia zárásaként izgalmas kerekasztal beszélgetés folyt arról, ki mit vár el a TDM-szervezetektől, és hogyan látná helyesnek a szervezetek, a szolgáltatók és az önkormányzatok együttműködését.

Semsei Sándor moderálása mellett Princzinger Péter, Boros László Attila (a Magyar Fürdőszövetség elnöke), Berczelly Attila (a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület elnöke, a Tatai Városkapu Zrt. vezérigazgatója), és Hodálik Pál (Szarvas város alpolgármestere) osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.