Összehangolnák a turizmus újjáélesztését az ASEAN országok

Forrás: turizmus.com

 2020. május 12. 17:05

A napokban közös videókonferenciát tartottak a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségébe (ASEAN) tömörülő országok idegenforgalmi miniszterei, ahol a koronavírussal kapcsolatos további védekezés és az egyes országok turizmusfejlesztésének kérdéseit vitatták meg.

A házigazda Thong Khon, a Kambodzsai Királyság idegenforgalmi minisztere hangsúlyozta, hogy összehangolt intézkedésekre van szükség a turizmus újraélesztéséhez.

A világjárvány következtében drámaian megnőtt a szakmában a munkanélküliek a száma, amely kedvezőtlenül érinti az ASEAN országok gazdasági életét.

Az intézkedések elsődleges célja az, hogy ezeket a hatásokat minden ország minimalizálni tudja és a közös cselekvés érdekében olyan stratégiát alakítson ki, amely a legrövidebb időn belül elő tudja mozdítani a régió idegenforgalmát.

Thong Khon, a Kambodzsai Királyság idegenforgalmi minisztere

Fotó: Facebook

Kambodzsa és a szomszédos országok gazdaságának tartópillére a turizmus. A régió vezető politikusai egy kommünikében mutattak rá, hogy új, transzparens intézkedésekre és szabályozásokra van szükség, mert csak így tudják újraéleszteni a belföldi és nemzetközi turisták érdeklődését Délkelet-Ázsia iránt.

„Mindent meg kell tenni, hogy egészségesebb és biztonságosabb légkört biztosítsunk a vendéglátásban és a turizmusban dolgozóknak” – tette hozzá Thong Khon.

Az ASEAN miniszterek megállapodtak, hogy párbeszédet folytatnak az idegenforgalmi partnerekkel, nemzetközi szervezetekkel és az ágazat részvényeseivel, hogy segítségükkel mihamarabb talpra állítsák a turizmust és felkészüljenek a mostanra új szakaszába lépett krízis kezelésére.

Kreatív és innovatív megoldásokat kell találni a szektor fellendítésére: ilyen például a digitális technológia fejlesztése, valamint a „top-of-mind” tevékenység adottságainak jobb kihasználása, amely az utazók spontaneitását hangsúlyozza az úti cél kiválasztásakor.

Ennél is fontosabb a turisztikai promócióban az ASEAN országok „single tourism destination”-ként történő megjelenése.

A miniszterek ismertették az országaikban a COVID-19 járvány miatt kialakult helyzetet és posztolták a közösségi oldalaikon a követendő előírásokat és javaslatokat annak érdekében, hogy a turizmus beindításához a legkedvezőbb és legbiztonságosabb feltételeket teremtsék meg.

Angkor Wat, Kambodzsa legnagyobb turisztikai attrakciója

Fotó: Pixabay

Kambodzsában több mint 2800 idegenforgalmi vállalkozás függesztette fel működését, amely 46 ezer embert tett munkanélkülivé. Közel 100 idegenvezető szintén állás nélkül maradt és jelenleg szünetelteti tevékenységi körét.

Március második hetében 190 ezer bel- és külföldi turista látogatta meg az ország legfontosabb turisztikai látványosságait.

„Naponta, de főleg a hétvégeken a belföldi turizmus továbbra is jól működik, sok család egyénileg vagy kis csoportokban barangolja be az országot” – tájékoztatott Sárdi Rudolf, Kambodzsa Idegenforgalmi Minisztériumának magyarországi és közép-kelet-európai képviselője.

A régió legnevezetesebb turisztikai eseményére 2021. január 17–21. között kerül majd sor: az ASEAN Tourism Forum (ATF) büszke házigazdája ezúttal Kambodzsa, egészen pontosan a főváros, Phnom Penh lesz.

Kapcsolódó cikkek

Ázsia dinamikus csomagban

2020. április 28.