Osztrák válaszok az energiaválságra: jön a négylépcsős kompenzálás

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 22. 11:54

Euró milliárdos támogatással, négylépcsős juttatási rendszerben, kompenzálják a megnövekedett vállalkozói energiaszámlákat Ausztriában.

Az elszabadult energiaárak miatt a szövetségi kormány az Ausztriában lakóhellyel rendelkező felnőtteket fejenként 500 euróval, míg a kiskorúakat 250 euróval támogatja – írja blogjában Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakember.

A lakossági kifizetések szeptember elején megkezdődtek, a hónap során folyamatosan érkezik az érintettek számlájára. A szakmai szervezetek a vállalkozások hasonló tehermentesítését követelték az elmúlt hetekben, mert a többszörösére nőtt energiaárak számos vállalkozás működését nehezítik meg, lehetetlenítik el Ausztriában is.

Martin Kocher szövetségi munkaügyi és gazdasági miniszter szeptember 20-án bemutatta a kormányzati elképzeléseket, amely alapján az energiaigényes ágazatokban hozzájárulnak a vállalkozások terheinek csökkentéshez.

Az energiafogyasztással arányos támogatás visszamenőlegesen, ez év februárjától lesz igényelhető

Fotó: 123rf.com

Az ismertetett tervek szerint egy „négylépcsős” juttatási rendszerben kaphatnak kompenzációt a vállalkozások.

Az energiafogyasztásuk alapján a legalacsonyabb kategóriába sorolt cégek maximum 400 ezer eurós támogatásra lesznek jogosultak, míg a negyedik kategóriába esők akár 50 millió eurós támogatáshoz is juthatnak. Az energiafogyasztással arányos támogatás visszamenőlegesen, ez év februárjától lesz igényelhető a bejelentett tervek szerint. Az osztrák gazdasági miniszter számításai szerint vállalkozások tízezrei élhetnek majd a lehetőséggel. A részletek kidolgozása folyamatban van. Sajtóinformációk szerint a kifizetéseket energiatakarékossági terv meglétéhez kötik, valamint a támogatásokat igénybe vevő cégek nem fizethetnek managerbónuszt a vállalkozások vezető munkatársainak.

Egy EU-s ajánlás alapján energiaigényes ágazatban tevékenykedőknek azon vállalkozások számítanak, ahol az éves energiaköltségek az adott termelési összforgalom három százalékát meghaladják. Martin Kocher példaként a közlekedési szolgáltatókat és a wellness-szállodát üzemeltetőket említette.