Öt nevező maradt versenyben az országmárka-pályázaton

Forrás: turizmus.com

 2018. június 27. 15:00

Országmárka pályázat: az öt legjobb pályázóval és szakmai szervezetekkel folytatja a munkát a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Kiemelkedően sok, összesen 216 logó és szlogen érkezett a Magyar Turisztikai Ügynökség  (MTÜ) országmárka pályázatára, amelyeket a szakmai zsűri és a közönség is értékelt az elmúlt két hétben - adta hírül honlapján az MTÜ.

A szakmai zsűri véleménye szerint több beérkezett pályamű mögött is kimagaslóan jó ötletek és tervek vannak, ezért úgy döntöttek: nem hirdetnek győztest, ehelyett az öt legmagasabb pontszámot kapó pályázóval és szakmai szervezetek bevonásával tovább dolgozva alakítják ki Magyarország turisztikai országmárkáját.

A Magyar Turisztikai Ügynökség országmárka logó- és szlogenpályázatára összesen 122 pályázat érkezett, és mivel több pályázó nem csak egy, hanem két vagy akár három szlogen és logótervet is elkészített, ezért összesen 216 munka közül kellett választania a szakmai zsűrinek és a közönségnek is.

Az MTÜ logó- és szlogenpályázatának célja az országhoz legméltóbb, hazánk értékeit leginkább kifejező logó és szlogen megtalálása. A győztes arculat hosszú távon meghatározza majd az ország turisztikai üzenetét, a feladat tehát megtalálni azt a logót és szlogent, amely megtestesíti a hazai élménykínálatot, pozícionálja az országot, és beazonosíthatóvá, megkülönböztethetővé teszi a turizmus nemzetközi kínálatában.

A pályázók közül többen is nagyon jól végiggondolt, az ország kínálatát kreatívan bemutató és szakmailag magas szinten kivitelezett munkát adtak le. A pályázatokat szakmai zsűri véleményezte, amelynek tagja volt Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Auth Attila, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa, Lobenwein Norbert, a Sziget fesztivál fesztiváligazgatója és Takács Ákos, a Red Bull marketing vezetője. Emellett a közönség is véleményt mondhatott, az interneten szavazhatott a logókra és a szlogenekre.

„Nagyszerű érzés volt látni azt, hogy milyen sok pályázat érkezett, hiszen ez azt mutatja, hogy az ország megmozdult, sok ember sok időt és energiát szánt arra, hogy közösen elérjünk egy fontos célt: megmutassuk Magyarországot és turisztikai kínálatát a világnak” – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

„Láttunk sok jó munkát, köztük kiemelkedően jókat is, de tökéletes, mindenkit 100 százalékosan meggyőző pályázat nem érkezett. Mi viszont azt szeretnénk, és Magyarország is azt érdemli, hogy a végeredmény minél közelebb álljon a tökéleteshez” – tette hozzá Guller Zoltán.

A szakmai zsűri ezért azt javasolta, hogy ne hirdessenek győztest, az öt legjobb pályázó azonban kerüljön „shortlistre”, azaz velük a továbbiakban is együtt dolgozva készülhessenek el az új tervek. Melléjük azért, hogy a lehető legjobb szakmai színvonalú munkák közül választhassa ki a zsűri Magyarország turisztikai országmárkáját, felkérnek több szakmai szervezetet is, hogy javasoljanak kreatív szakembereket, alkotói stúdiókat, amelyek szintén elkészítik a saját terveiket.

Őket, és a zsűrizés során során kiemelt öt pályázót egy meghívásos pályázaton kéri fel a Magyar Turisztikai Ügynökség a logó és szlogentervek elkészítésére egy tovább pontosított és még egyértelműbb szempontrendszer alapján.

A szakmai zsűri a 122 pályázat közül a következő ötöt emelte ki, ők azok, akik szakmai szervezetek által javasolt alkotók mellett meghívást kapnak a pályázat következő szakaszára:

Artificial Group, pályamunkáik: https://mtu.gov.hu/documents/prod/turizmus_0612_AG_1.pdf

https://mtu.gov.hu/documents/prod/Artificial_Group_2.pdf

https://mtu.gov.hu/documents/prod/Artificial_3.pdf

Balás Benedek, pályamunkái:

https://mtu.gov.hu/documents/prod/BalasBenedek_1.pdf

https://mtu.gov.hu/documents/prod/BalasBenedek_2.pdf

Graphasel, pályamunkáik:

https://mtu.gov.hu/documents/prod/graphasel1.pdf

https://mtu.gov.hu/documents/prod/graphasel2.pdf

Kiss Zsombor, pályamunkája:

https://mtu.gov.hu/documents/prod/-HUNGARY_ID.prez.KZS.pdf

Prell Norbert, pályamunkája:

https://mtu.gov.hu/documents/prod/-hungarylogo_prezi_prell.pdf

A szakmai zsűri és a közönség véleménye hasonló volt: a közönségszavazáson szintén Balás Benedek pályázata nyert. A szavazást egyébként kiemelt érdeklődés követte, összesen 10 297 szavazat érkezett - tájékoztat honlapján a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Balás Benedek egyik pályaműve

Fotó: MTÜ