Ötből négyen ajánlják Magyarországot

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 01. 13:55

A FINA vizes vb-re érkező külföldi turisták rendkívül jó benyomásokkal térnek haza Magyarországról, kiemelkedően elégedettek az országgal, a biztonsággal, és nagyra értékelik a látnivalókat, attrakciókat is – tartalmazza az MTÜ közleménye.

Ötből négyen azt mondják, ajánlják majd az ismerőseiknek is Magyarországot, és nagyon magas azoknak az aránya is, akik szívesen visszajönnének. Többek között ez derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) sportesemény közben készített felméréséből, amelynek részleteit Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója ismertette a sajtóval augusztus 1-jén, a Duna Arénában.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a vizes vb turisztikai hatásait vizsgálta. Az adatfelvételre Balatonfüreden, illetve Budapesten a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, valamint a Duna Arénában és ezek szurkolói zónáiban került sor, 800 külföldi turista megkérdezésével. A felmérés eredményei szerint Magyarország nemcsak egy világverseny rendezőjeként, hanem vendéglátóként és úti célként is remekül vizsgázott az elmúlt hetekben.

A világeseményen résztvevő külföldiek közel kétharmada a Magyarországon szerzett tapasztalatai alapján biztosan tervezi, hogy máskor is idelátogat, összesen 98%-uk nyitott a visszatérésre. Öt megkérdezett közül négyen azt mondták: a Magyarországon szerzett tapasztalatai alapján biztosan ajánlanák másoknak is, hogy ide látogassanak.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója

 

A FINA vizes vb rendezésével olyan új vendégeket sikerült megszólítani az országnak, akik e sportesemény nélkül nem biztos, hogy Magyarországot választották volna úti céljuknak. „A Magyar Turisztikai Ügynökség fontosnak tartja, hogy nem az ilyenkor szokásos, nyaraló turisták teszik ki a jelentős hányadát az itt tartózkodóknak, hanem a sport- és üzleti turisták vannak túlnyomó többségben, akiknek a költése jelentősen magasabb. Így az előzetes várakozások szerint milliárdokkal több pénz áramlik a turizmusba a vizes világbajnokság alatt” –  fogalmazott a kutatás kapcsán Guller Zoltán.

Ráadásul a sportesemény miatt ide érkező turisták négyszer annyi időt töltöttek az országban, mint a máskor érkező turisták: 9 napig maradtak átlagosan, miközben más időszakokban az átlag 2,4 nap szokott lenni egy külföldi turista esetében. „A vizes vb-re érkezők a kutatás szerint a minőségi szolgáltatásokat részesítették előnyben, 62%-ban szállodában, apartmanban szálltak meg, és a hotelben megszállók 53%-a 4-5 csillagos szálláshelyet választott. Azaz a nagy nézettségű, magas presztízsű, népszerű sportversenyek látogatóival éppen azokat a fizetőképes, maguknak egyúttal hosszabb tartózkodást is megengedő turistákat nyerhetjük meg, amely az MTÜ egyik kiemelt stratégiai célja” – tette hozzá Guller Zoltán.

A FINA vizes vb rendezvényeit meglátogató külföldi turisták között domináltak a fiatalok. A látogatók fiatalok, diplomások, jellemzően egyénileg szervezték az útjukat és kis csoportokban, repülővel érkeztek. A megkérdezett látogatók közel fele 18-29 éves korosztályba tartozott. A legjellemzőbbek a kis csoportok, a 2-4 fős társaságok, a válaszolók 71%-a tartozott ebbe a csoportba.

„A kutatásból az látszik, hogy Magyarország az idelátogató turisták számára jellemzően sokkal jobb élményt nyújt, mint amilyen várakozásokkal ideérkeznek, vagy mint amilyen kép él bennük az országról” – fogalmazott Guller Zoltán. A rendezvényen résztvevő külföldiek fele esetében pozitívan változott a Magyarországról kialakult kép, egyharmaduknál pedig nem változott. A megkérdezettek Magyarországgal való elégedettsége egy tíz fokú skálán 8,73.

A felmérésben részt vevők közel felének a véleménye pozitívan változott az itt élők barátságossága kapcsán. Ugyanígy pozitív irányba mozdult el Budapest városának reputációja is, aminek kapcsán ma már a megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy a főváros a vizes sportok széles lehetőségét kínálja mindenki számára. Az infrastruktúrával – közlekedés, szállás, rend, tisztaság – való elégedettség is magas, minden vizsgált tekintetben 8 feletti értéket kapott egy tízfokú skálán.

A kedvelt turisztikai attrakciók közt előkelő helyet foglal el az Országháza

Fotók: turizmus.com

 

A legnagyobb pozitív fordulat a biztonság érzékelése terén volt, 57 százaléknak, vagyis több mint a megkérdezettek felének változott pozitívan a véleménye, és összességében egy tíz fokú skálán 8,84 pontra értékelték a biztonságot. A látogatók a helyi látványosságokat, attrakciókat is nagyra értékelték 8,44-es átlagpontszámmal. A legnépszerűbb látványosság a Parlament, a megkérdezettek 70% meglátogatta, vagy tervezi, hogy meglátogatja az Országházat. Második helyen a budai Vár (65%), míg harmadik helyen a Lánchíd (63%) áll.

A felmérés vizsgálta azt is, hogy mit gondolnak az ide érkezők a világbajnokság szervezéséről és az infrastruktúráról: a közlekedési lehetőségekre – szintén 10 fokú skálán – 8,29 pontot adtak, és a renddel és a tisztasággal való elégedettség is magasnak számít (8,25). A világbajnoksággal való elégedettség is nagyon magas, a megkérdezetteknek több mint a fele egy ötös skálán ötöst adott a verseny szervezésére, a helyszín minőségére, megközelíthetőségére, az információs elérhetőségére, a rendezők és önkéntesek segítőkészségére.

„Összességében a FINA vizes vb hatása Magyarország imázsára kimagaslóan jó. Ez ráadásul egy jelentős, hosszú távú hatás, ami a hazánkról kialakult képet tovább formálja, pozitív irányba. Ez a világra szóló esemény nemcsak a magyar és az ide érkező külföldi sportrajongók számára volt fontos, hanem az egész országnak is kiemelkedő lehetőséget adott arra, hogy megmutassa magát és felkeltse a turisták érdeklődését. Úgy gondolom, hogy ezzel a lehetőséggel remekül élt mind az ország, mind a főváros, és ennek tovagyűrűző hatásait a turizmusban mindenképpen érezni fogja a szektor” – mutatott rá Guller Zoltán.