Ötmilliárd forintra pályázhatnak Tokaj-Hegyalja szálláshelyei

Forrás: turizmus.com

 2017. március 23. 19:12

Nem szabad túlzottan „bornehézzé” tenni Tokaj-Hegyalját, mert a legtöbb turista családostul érkezik, ezért komplex kínálat kialakítására van szükség – hangzott el a Századvég konferenciáján.

Strommer Dávid, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője a tervezett fejlesztésekből adott ízelítőt a Századvég Gazdaságkutató Zrt. március 23-i Turizmus konferenciáján, amelyen szó esett a kormány további áfacsökkentési szándékáról, a fesztiválturizmusról, valamint a turisztikai ágazat bérkilátásairól is.

Kiemelte, hogy az M30-as autópálya Kassáig történő meghosszabbításával  javul Tokaj-Hegyalja megközelítése, nemcsak Budapestről rövidül le az odavezető út, de a kassai nemzetközi repülőtér új vendégkört is hozhat.

Jelenleg kevés a magas színvonalú szálláshely a térségben, ezen hivatott segíteni az az ötmilliárd forint összértékű pályázati forrás, amely kifejezetten a kisebb szálláshelyek minőségi fejlesztését, bővítését célozza.

Emlékeztetett rá, hogy Magyarország top 10 vidéki étterme közül 3 Tokaj-Hegyalján található, ugyanakkor szükséges erősíteni a borgasztronómiai kínálatot. Ennek érdekében 3 látogatóközpontot létesítenek, amelyek interaktív kiállásokkal, minőségi borkóstoló-helyekkel várják majd a látogatókat. Több településen indítanak főutca-rekonstrukciós programot, például Tokajban, Tállyán és Mádon, nem utolsósorban azzal a céllal is, hogy a látogatók az év minden napján, délelőttől késő estig találjanak olyan vendéglátó-helyeket, ahova betérhetnek bort kóstolni vagy egy frissítőre. A Bodrog-folyó partjára sétányt álmodtak kávézókkal, pihenőhelyekkel. Hozzátette: ezeket a közösségi tereket úgy szeretnék kialakítani, hogy a turistákat és a helyieket egyaránt szolgálják.

A világörökségi területen 3,5 milliárdból nyolc helyszínen újítanak meg építészeti szempontból izgalmas épületeket, ami érdekes tartalommal való megtöltésükre is kiterjed.

A sátoraljaújhelyi függőhíd látványterve

Fotó: boon.hu

Fejlesztik az aktív turizmust is. A sátoraljaújhelyi kalandparkban 1,5 milliárdból a világ leghosszabb függőhídját építik meg, Strommer Dávid szerint ez olyan vonzerő lesz, amiért önmagában is útra kelnek majd. Szintén az aktív turistákat szeretnék megszólítani a 2,5 milliárd forint keretösszegű kerékpáros- és vízi turisztikai beruházásokkal, ezt rendszerbe szervezve, a kerékpárút-hálózatot a kajakkikötőkkel összekötve képzelik el, szervizpontokkal, telefonos applikációval és más kiegészítő szolgáltatásokkal.

A további tervezett attrakciók között találunk Tokaj-Hegyalja vízi, erdős és borász arculatát bemutató élménypontokat, lombkorona-sétányt a Bodrog partján, de a sárospataki Végardó fürdő fejlesztésére is elkülönítettek 1,5 milliárd forintot, hogy valóban a turisztikai kínálat teljes palettáját legyen képes nyújtani a térség az ide érkező vendégeknek.