Ott lesz a Szigeten, a Forma 1-en és az atlétikai vb-n is a Budapest Brand

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. június 27. 12:03

Az aktuális, turisztikai célú fejlesztésekről, az együttműködésekről és a megoldásra váró feladatokról – többek között a budai vár csoportos megközelítéséről – is szó esett a Budapest Brand nZrt. szezonnyitó Fővárosi Turisztikai Kerekasztal találkozóján.

Továbbra is élményeken keresztül szeretne közösséget építeni a főváros turisztikai marketingszervezete, ezért a stratégiájuk része, hogy kapcsolódjanak minden jelentősebb, a fővárosban zajló eseményhez, ahogy tették ezt például az elmúlt hétvégi nemzetközi Harley-Davidson fesztivál esetében is – mondta Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója.

A küszöbön álló nagyrendezvények sorában megemlítette a Sziget fesztivált, ahová ismét kitelepüléssel készülnek, s amelyhez kapcsolódva megújították a Budapest Kártya Sziget különkiadását is (ez a Sziget CityPass by Budapest Card).

Egyszeri ingyenes fürdő- és strandbelépő, ingyenes tömegközlekedés és Sziget hajójárat, valamint több mint hatvan partnerüknél számos extra kedvezmény jár a kártya mellé, amivel arra szeretnék ösztönözni a fiatalokat, hogy napközben beutazzanak a városba.

Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal szezonnyitó találkozóján

Fotó: Budapest Brand nZrt.

A főváros szívesen látja az augusztusi atlétikai világbajnokságot is, ezért a szervező Budapest 2023 nZrt.-vel ugyancsak együttműködési megállapodást kötöttek, ahogy a Formula1 Magyar Nagydíj rendezéséért felelős Hungaroring Sport Zrt.-vel is ­– utóbbi esetben főként a versenypályára való kijutás megkönnyítése a cél.

Faix Csaba hangsúlyozta, hogy a nagyobb rendezvényeken túl a közösségépítés fontos elemei a kisebb, helyi rendezvények, amelyekkel belakhatjuk a várost – a közelmúltban ilyen volt a Budapesti Tavaszi Vásár és a Budapest 150 Majális a Városháza parkban, ilyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál vagy a nemrégiben tartott Metrófesztivál is, amelyekkel a főváros a közterekre szeretné kivinni a kultúrát. Ebbe a sorba illeszkedik, hogy a pesti alsórakpart idén nyáron is minden hétvégén megnyílik a gyalogosok előtt. Ide nem fesztiválokat szerveznek, hanem a városlakók által használható eszközöket visznek ki, hogy az emberek maguk kezdjék el korzóként, köztérként használni a Duna-partot.

 

Budapest 150

A főváros megalakulásának 150. évfordulóját ünnepeljük idén. A születésnaphoz kapcsolódik a szeptember közepére tervezett Lánchíd fesztivál, amely egyszerre zajlik majd a két hídfőnél, Pesten és Budán. Az eseménnyel budapestieket, turistákat, vidékről érkező látogatókat egyaránt szeretnének megszólítani, hogy mindannyian együtt ünnepeljék a város 150. születésnapját a budapesti egység jelképének is tekintett Lánchídon.

Ugyancsak a kerek évfordulóhoz kötődik a Budapest Brand és az Art is Business közös angol nyelvű könyve, a Budapest: Birth of a Metropolis, amely 120 oldalon mutatja be a város történetét, gazdag kulturális és művészeti életét. A magasra pozícionált kiadvány a repülőtéren, hotelekben, kulturális intézményekben már megvásárolható.

A főváros születésnapját ünnepli a Budapest tortája verseny is: a Budapest Brand a Magyar Cukrász Ipartestülettel közösen különleges tortapályázatot hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. A cél egy olyan ünnepi tortával tisztelegni a főváros előtt, amely alapanyagaiban felidézi a múltat, megjelenésében viszont a mai kort képviseli. 2023. november 17-én, Budapest egyesítésének évfordulóján ünnepélyes keretek között mutatják majd be a Budapest 150 tortát, amit ezután a nagyközönség is megkóstolhat.

A szezonnyitó Fővárosi Turisztikai Kerekasztal találkozó résztvevői a MADHOUSE Bistro & Craft Beer Barban

Fotó: Budapest Brand nZrt.

Tovább fejlődik a Budapest Card

A jelenlegi állás szerint idén kétszer annyi Budapest Kártyát értékesítettek, mint tavaly, s bár az eladások száma még nem éri el a 2019-es értéket, érezhetően jönnek vissza Budapestre a vendégek – mondta el Faix Csaba. Hozzátette, hogy a Budapest Brand nZrt. új kártyarendszer kialakításán dolgozik, amely egyben technológiai váltást is jelent, az augusztus elején élesedő új rendszer megnyitja az utat a digitalizálódáshoz. Szintén újítás, hogy a Liszt Ferenc repülőtéren összevonták a BKK irodákkal a Budapest Card értékesítési pontokat, ennek kedvező hatása már most érzékelhető.

 

A budai vár csoportos megközelítésére továbbra sincs megoldás

A vezérigazgató elmondta, hogy a fővárosi díszkivilágítás meghosszabbítására és a budai vár buszos megközelítésére egyaránt keresik a megoldást, bár úgy tűnik, az egyre szaporodó konfliktusok ellenére az utóbbi kérdésben egyelőre nem lesz előrelépés.

Hozzászólásban elhangzott, hogy a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal tagjai fogalmazzanak meg egy közös megoldási javaslatot, és azt juttassák el a törvényhozáshoz, a probléma megnyugtató megoldásához ugyanis jogszabályi változtatásra is szükség lenne. Faix Csaba ígéretet tett arra, hogy ha a javaslat szövegtervezete elkészül, akkor azt véleményezésre továbbküldik a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal résztvevőinek.

 

Együttműködésben az atlétikai vb-vel

A szezonnyitó kerekasztal vendége volt Németh Balázs, az idei atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 nZrt. vezérigazgatója. Beszámolójából kiderült, hogy eddig 77 országból összesen 201 ezer jegyet vásároltak a rendezvényre, 57 százalékban külföldről. Az Egyesült Királyságból érkeznek a legtöbben, őket az élbolyban Németország, az USA, Franciaország, Spanyolország, Írország, a kelet-európai országok (Csehország, Szlovákia, Lengyelország) és a skandináv országok követik.

A várakozások szerint a világbajnokságra 30 ezer külföldi turista érkezik, jellemzően 40 év feletti, az átlagosnál magasabb jövedelmű és költési hajlandóságú vendégek, akik 3-4 éjszakát töltenek el Budapesten.

A kilencnapos világbajnokság programnaptárjában összesen 14 esemény szerepel, és lesz négy olyan nap, amikor délelőtt nem tartanak versenyeket – ezeken a napokon (honlapjuk programajánlóján keresztül is) szívesen javasolják a közönségnek a főváros látnivalóit. A Budapest Branddel kötött megállapodás szerint az atlétikai stadionban a főváros turisztikai szervezete is jelen lesz.

Németh Balázs, az idei atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 nZrt. vezérigazgatója volt a kerekasztal vendége

Fotó: Budapest Brand nZrt.

Németh Balázs kiemelte, hogy a maratonfutás és a gyaloglás versenyszámainak útvonalát Budapest legszebb, az UNESCO világörökséghez tartozó városrészein jelölték ki, hogy ezzel is a potenciálisan 3 milliárd televíziónéző elé tárják a magyar főváros panorámáját.

Összehasonlításként a vb teljes marketingértékéről elmondta: a 2017-es londoni atlétikai világbajnokság összességében 60 milliárd forintnyi reklámértéket jelentett a brit fővárosnak – ebből kiindulva a budapesti versenyek kapcsán is több 10 milliárd forintnyi reklámértékkel számolnak.

Végül a Budapest 2023 nZrt. vezérigazgatójától megtudtuk, hogy a programsorozat már a versenyeket megelőzően megkezdődik, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség ugyanis Budapesten, a Hungexpón tartja tisztújító kongresszusát, amelyet a „Welcome to Hungary” névre keresztelt díszvacsorával nyitnak meg augusztus 15-én.