Pandémiáról, válságkezelésről és a turizmus újranyitásáról a Corvinuson

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. június 22. 15:14

A koronavírus-járvány rendkívüli csapást mért a teljes globális turizmusra. Az UNWTO a jelenlegi számítások alapján – a részleges újraindulást követően is – az iparág 20-30%-os visszaesését prognosztizálja. Az újraindulás és a válságkezelés téma volt a Budapesti Corvinus Egyetem Kutatási Hetén is.

A BCE MI Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont az egyetem által szervezett Kutatási Hét keretében oktatók és külső szakértők közreműködésével szakmai találkozót szervezett, amelyen a szektor újraindításának módját, illetve a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás lehetőségeit ismerhették meg a résztvevők. A rendhagyó, online beszélgetésbe bárki bekapcsolódhatott.

Az eseményt Jászberényi Melinda, a Kutatóközpont vezetője nyitotta meg, aki az UNWTO irányelvek mentén ismertette a turizmus újraindításához szükséges intézkedéseket. Előadásában szó esett a különböző iparági szereplők közötti együttműködés, a fokozottabb információátadás szükségességéről, valamint a biztonságos, ugyanakkor fenntartható közlekedés fontosságáról. A következő időszakban a belföldi turizmus nagyobb szerephez juthat, a tömegturizmus elkerülése érdekében pedig célszerű az alternatív (niche) turizmus szerepét erősíteni, melyek a fizikai távolságtartás fenntartása mellett az autentikus és természetközeli élmények átadását szolgálják (pl. ökoturizmus, kiscsoportos túrák). Jelentős változások várhatóak a szállodaipar, a MICE turizmus és a kulturális turizmus területén is, ahol a létszám maximalizálás, a távolságtartás és a maszkok viselése a 2020-as év turizmusának meghatározó elemei maradnak – hangsúlyozta.

A pandémia egyik következménye, hogy a senior turisták körében kevésbé jellemző a külföldi úti cél választása

Fotó: 123rf.com

Ásványi Katalin egyetemi docens előadásában a korábbi járványok (pl. SARS, MERS-COV, Ebola, Zika-vírus) turisztikai hatásait mutatta be, rámutatva az akkori járványügyi intézkedések erősségeire, valamint a jó gyakorlatokra (pl. Tajvan, Kanada, Mexikó). Az intézkedések közös pontja a turistaérkezések korlátozása, az alacsonyabb költségeken történő értékesítés, valamint az egészségügyi protokollok szigorú betartása, mely a turisták bizalmát, illetve az utazási kedvet erősítheti.

Az előadásban szintén előkerült a belföldi turizmus és a fenntarthatóság kérdésköre: a járványügyi intézkedések pozitív hozadéka lehet a tömegturizmus hatásainak enyhítése, melynek köszönhetően az alternatív termékek, a virtuális turizmus (kiterjesztett valóság – pl. digitális múzeumok) iránti igény is erősödhet. A turizmus újraindulását továbbá a turizmusban foglalkoztatottak támogatása, valamint turisztikai helyreállítási akciócsoportok létrehozása is segítheti.

Kökény László, a BCE Marketing Intézet doktorandusza előadásában az európai légitársaságok részvénypiaci teljesítményét értékelte a Covid-19 pandémia vonatkozásában. A légitársaságok piaca rendkívül érzékeny a magas tőkeszükséglet miatt, melyet a tőzsdén bejegyzett 11 légitársaság adatai alapján végzett elemzés is alátámaszt. A hozam visszaesése leginkább a kitörést követő fázisban (február 24.–március 20.) között volt tapasztalható. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a nagyobb készpénzállománnyal rendelkező, kisebb tőkekitettségű vállalatok kevésbé szenvedik meg a válságot. A hagyományos légitársaságok visszaesését eleinte elsősorban a hivatásturizmus elmaradása okozta, a tömegturizmus enyhülése pedig az egész ágazatot kihívás elé állíthatja.

Lehmann Kristóf, a BCE MNB Intézet vezetője előadásában rámutatott arra, hogy a Covid-19 pandémia már 2020 februárjában csökkentette a kínai turistaérkezések volumenét Magyarországon. A kérdőíves felmérés eredményei alapján az idősebb korosztály jobban fél a megbetegedéstől, ezért a senior turisták körében kevésbé jellemző a külföldi úti cél választása.

A felmérés a légi társaságok számára is fontos üzenetet hordoz: a fizikai távolságtartás fenntartása, ezáltal a megbetegedés kockázatának csökkentése érdekében a megkérdezettek többsége kerülné a normál ültetésű járatokat, fontosnak tartják a szigorú egészségügyi intézkedések betartását.

Tóth Ákos turisztikai szakértő az ázsiai szállodák a járvány következtében átalakult működési alapelveit ismertette. A Covid-19-re reagálva az ázsiai szállodák körében jellemző gyakorlat lett például a saját transzferjáratok leállítása, valamint a check-in folyamat átalakítása: a turisták egészségügyi felelősségi nyilatkozatot kötelesek kitölteni, valamint nyilatkozniuk kell előző utazásaikról is a karantén elkerülése érdekében.

Az intézkedésekkel kapcsolatban a szakértő kiemelte, hogy a gazdaságra gyakorolt negatív hatást legnagyobb mértékben nem a járvány okozta, hanem az annak kapcsán fellépő félelem, megbélyegzés és diszkrimináció. Az újranyitás időszakában kiemelten fontos lesz a szolgáltató és a turista közti őszinte kommunikáció és az átlátható szolgáltatási háttér, amivel elkerülhetjük a negatív turisztikai élményeket, illetve a válság idején is elnyerhetjük a turisták bizalmát.