Pekingben mutatkozik be a Szépművészeti Múzeum

Forrás: turizmus.com

 2018. október 01. 14:27

A pekingi Szépművészeti Akadémián mutatkozik be a Szépművészeti Múzeum Toulouse-Lautrec kollekciójából válogatott kiállítás.

A Toulouse-Lautrec világa című, szeptember 30-án nyílt, 90 litográfiát bemutató tárlat a francia művész első átfogó kiállítása a kínai fővárosban. A pekingi Akadémián nem először találkozhatnak magyar anyaggal, három évvel ezelőtt Munkácsy Mihály művei mutatkoztak be ugyanitt.

A Szépművészeti Múzeum szervezésben az elmúlt években több jelentős külföldi múzeumban és kiállítóhelyen is bemutatkozhattak önálló kiállításon a múzeum műtárgyai. Többek között a londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római Modern Művészeti Nemzeti Galériában, a párizsi Musée d’Orsay-ban és a Musée du Luxembourgban, a milánói Palazzo Reáléban, a Buenos Aires-i Nemzeti Szépművészeti Múzeumban vagy a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban így összesen több százezren találkozhattak a Budapesten őrzött remekművekkel.

Sok turistát vonzanak a Szépművészeti Múzeum külföldi kiállításai

Fotó: turizmus.com

A Szépművészeti Toulouse-Lautrec anyagával három évvel ezelőtt a római Museo dell’Ara Pacis falai között is találkozhatott a külföldi közönség. Az akkori tárlat a 2014-ben Budapesten, a művész születésének 150. évfordulójára rendezett nagysikerű, közel százezer látogatót vonzó kiállítás újragondolt változata volt.

Lautrectől közel 240 művet őriz a Szépművészeti Múzeum – ehhez foghatóan gazdag állománnyal csak a párizsi Bibliothéque Nationale, a berlini Gerstenberg-gyűjtemény, valamint a berlini és a drezdai grafikai közgyűjtemények rendelkeznek.

Kapcsolódó cikkek