Pénzátcsoportosítás az MTÜ számára

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 10. 16:39

A kormány több mint 10 milliárd forinttal emeli meg a Kisfaludy Szállásfejlesztési Konstrukció és a kiemelt turisztikai fejlesztések finanszírozását.

A kormány úgy határozott, hogy 9,5 milliárd forintot áthelyez a turisztikai fejlesztési célelőirányzat javára. Ez abból a keretből származik, amelyet a 2017-es költségvetésben különítettek el a Budapesten kívüli kis és közepes méretű szálláshelyek fejlesztésére, de a pénzt akkor nem használták fel. A keret eredetileg 10-10 milliárd forint volt a 2017-es és a 2018-as évre. A kormányhatározat megfogalmazásából – mely a Magyar Közlönyben jelent meg – az következik, hogy ezt a pénzt a szálláshely-fejlesztés támogatására lehet fordítani.

A turisztikai fejlesztési célelőirányzatot növeli az az összeg is, amely az idén terven felül folyik be a turizmusfejlesztési hozzájárulásból.  A januártól bevezetett új adónemből az idén 11,4 milliárd forintra számítottak, a friss kormányhatározat alapján azonban a tervezettnél valószínűleg több lesz a bevétel. Az MTÜ ezt a pénzt a kiemelt turisztikai fejlesztésekre fordíthatja.

Vendégház a Felső-Tiszánál

Fotó: turizmus.com

A kormány egyúttal engedélyezte, hogy a turizmusfejlesztési célelőirányzatot a 2019. évi költségvetésben is megemeljék annyival, amennyivel a prognosztizáltnál több pénz folyik be a turizmusfejlesztési hozzájárulásból. Ezeket az elveket a 2020. évi költségvetés előkészítésekor is figyelembe kell vennie a pénzügyminiszternek.

Az intézkedések célja – áll a kormányhatározatban –, hogy a kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben megvalósuló projektek finanszírozásakor a kötelezettségvállalás engedélyezett összege már ezekhez a megemelt keretekhez igazodjon.