Pilótaképző-központot hoznak létre Hévízen

Forrás: MTI

 2019. április 29. 18:09

A norvég tulajdonú Central European Aviaton Cluster partnerével, az ugyancsak norvég Pilot Flight Academyvel pilótaképző-központot hoz létre Hévízen.

A beruházás értéke 15 millió euró. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón, április 29-én elmondta: a hévízi pilótaképző-központ hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon a következő időszakban még dinamikusabban fejlődjön a repülési iparág. A légitársaságok egyre több járatot indítanak, ehhez pedig egyre több jól képzett pilótára van szükség.

Norvégia legjelentősebb pilótaképző akadémiája érkezik Magyarországra. A központban évente 300 pilótát képeznek ki 80 oktató és szakértő vezetésével. 
A hévízi bázison kialakítják a szükséges hangárokat, oktatási létesítményeket, szálláshelyeket és a szimulátorközpontot. A pilótaképző akadémia Ausztriából már megrendelte a képzéshez szükséges repülőgépeket, az ősztől megindul a képzés  Hévizen – hangzott el az eseményen.

Pilótaképző-központot hoznak létre norvég befektetők Hévízen

Fotó: MTI

A Wizzair 2017 decemberében kezdte meg Nyíregyházán saját pilótáinak képzését, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen két évtized után újraindult a katonai pilóta, légiirányító képzés. Tavaly debrecenben megindult az egyetem műszaki karán a  repülőgép-vezetői képzés, és ezeknek a norvég beruházás további lendületet ad.
Stig Eyde, a Central European Aviaton Cluster elnöke elmondta, hogy a beruházási lehetőséggel a Norvégiában tartott befektetési tájékoztatón ismerkedtek meg. Döntésükhöz a magyar befektetési ügynökség, a Hipa sok segítséget nyújtott. Közölte: óriási potenciált látnak a Hévíz-Balaton repülőtérben, a város pedig közkedvelt turisztikai célpont.
Frode Granlund, a Pilot Flight Academy ügyvezetője és tulajdonosa kiemelte: a Pilot Flight Academy Európában az egyik legnagyobb pilótaképző központ, tíz országban van jelen, Magyarország - földrajzi elhelyezkedése és jó időjárása miatt - kiváló helyszín.
Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője szerint az egykori katonai repülőtér fejlesztése stratégiai jelentőségű a Dunántúl számára. Keszthely-Hévíz térsége Budapest után a második legnagyobb turisztikai célpont Magyarországon, a befektetés magas szintű technológiát, szakképzést jelent, és további beruházásokat generálhat.