Pótlólagos forrás a határon túli műemlékek felújítására

Forrás: turizmus.com

 2019. február 06. 11:05

A kormány az idén 250 millió forintot ad erre a célra, 2020-tól pedig évente félmilliárd forint áll majd rendelkezésre.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a testület elfogadta a Teleki László Alapítvány 2017. évi beszámolóját a Rómer Flóris Terv keretén belül a határon túli magyar vonatkozású épített kulturális örökség értékeinek feltárásáról, megóvásáról, megismertetéséről.

A kabinet egyúttal egyetértését fejezte ki, hogy növelni kell a Rómer Flóris Terv támogatását. Ezért felkérte a pénzügyminisztert, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával gondoskodjon 250 millió forint forrás biztosításáról. Ennek határideje szeptember 15-e.

A kormány egyúttal arról is rendelkezett, hogy a 2020. költségvetési évtől tartósan épüljön be a költségvetésbe évi 500 millió forint a Rómer Flóris Terv megvalósítására.

A csíkrákosi erődtemplom

Fotó: travellina.hu

A terv lebonyolításával és szakmai minőségbiztosításával megbízott Teleki László Alapítvány egyúttal a 2019. évre 35 millió forintot kap, a jövő évtől kezdve pedig a terv megvalósítására szánt összeg 7 százalékát. A Rómer Flóris Terv elnökét ezentúl a kulturális örökség védelméért felelős miniszter jelöli ki.

A kormány 2015-ben indította el a Rómer Flóris Terv programját a külhoni magyar vonatkozású épített kulturális örökség értékeinek feltárására, megismerésére, tudományos igényű kutatására és dokumentálására. Az elmúlt években több tucat erdélyi, kárpátaljai, felvidéki műemlék felújítását támogatták, zömében templomokét, illetve egy-két kúriáét és kastélyét.

A Teleki László Alapítványt az 1986-ban létrehozott Magyarságkutató Intézet jogutódjaként ugyancsak a kormány alapította. Rómer Flóris a magyar műemlékvédelem megalapítója volt a XIX. században. A bíráló bizottság elnöki tisztét eddig a kulturális örökség védelméért felelős helyettes államtitkár töltötte be, tagjait az érintett tárcák és szakmai szervezetek delegálják.