Pozsonyban tanácskoztak az utazási és turisztikai ügyvédek

Szerző: Salamon András

Forrás: turizmus.com

 2019. október 28. 10:18

Október végén zajlott az IFTTA (Utazási és Turisztikai Ügyvédek Nemzetközi Fóruma) 30., háromnapos nemzetközi konferenciája a pozsonyi Comenius Egyetemen.

Az IFTTA olyan rangos nemzetközi szervezet, amelynek tagjai a világ különböző országaiban tevékenykedő utazási szakjogászok (ügyvédek, bírák, turizmusszakos egyetemi oktatók, stb.), és amely egyebek mellett az UNWTO és az Európai Bizottság konzultációs szervezete utazásjogi, turizmusjogi szakkérdésekben.

A konferenciára az unió tagállamaiból – Magyarországról Gyenizse Dorottya, Neiger Kata ügyvéd, utazásjogi szaktanácsadó és Salamon András ügyvéd –, valamint mások mellett Brazíliából, az USA-ból, Mexikóból, Ausztráliából érkeztek a résztvevők, illetve az előadók.

Az előadások három téma köré csoportosultak: az új uniós utazási irányelv tagállami átültetésének tapasztalatai, a légifuvarozók felelőssége és a szállodai jog.

Az első napon tartotta meg tájékoztatóját Barbara Mentre, az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatóságának főigazgató-helyettese, aki az Európai Bizottságnak az új irányelv tagállami átültetésével kapcsolatban összegyűjtött tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. A részletes és véglegesített információkat a bizottság a honlapján teszi közzé.

Az uniós tisztségviselő expozéjára adott válaszként is felfogható a rostocki és a hamburgi egyetem jogászprofesszorának, Klaus Tonnernek az előadása, amiben bemutatta, hogy harmonizáció helyett inkább variációk sora valósult meg az irányelv tagállami átültetése során. Az átültetés sokszínűsége ékesen megmutatkozott a brit, a szlovák, a görög és a magyar prezentációkban.

A cyber bűnözés légiközlekedésben megjelenő és azt veszélyeztető jelenségekre hívta fel a figyelmet Rebekah Tanti-Dougall máltai ügyvéd, kiemelve, hogy a kiberbűnözés közvetlenül érinti a légitársaságok utassal szembeni felelősségét, de az ez elleni védekezés elsősorban a repülőterek kötelezettsége.

A konferencia megnyitóján Ing. Mgr. Lenka Sprochová PhD, a szlovák Közlekedési és Építésügyi Minisztérium turizmus és nemzetközi kooperációs igazgatóságának igazgatója köszönti a résztvevőket.

Fotó: Turizmus.com / Salamon András

Carmit Bar-On izraeli ügyvéd a szálloda tulajdonos és a szállodát üzemeltető cégek közötti menedzsment szerződések nemzetközi szinten elterjedő új formáiról, jogi megoldásairól tartott nagy érdeklődéssel fogadott előadást.

Az utolsó napon, külön témaként az UNWTO Turizmus Etikai Kódexének új tervezetét vitatta meg a szakértő közösség. A hozzászólások leginkább arra fókuszáltak, hogy a tervezet szépen megfogalmazott definícióinak legtöbbje, illetve maga a turizmushoz való jogról szóló 10. cikk nehezen, néha ellentmondásosan értelmezhető, ezért ezek módosítása nélkül nem lesz egyszerű és egységes az alkalmazásuk a mindennapi joggyakorlatban.

Kapcsolódó cikkek