Princzinger Péter: A szakmáért dolgozunk

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. május 14. 20:47

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát a szakmának kell megvalósítania, s mi azon dolgozunk, hogy ne elszenvedője, hanem alakítója legyen a folyamatoknak” – mondta a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke a Magyar Fürdőszövetség közgyűlésén.

Princzinger Péter a Balatonfüreden tartott rendezvényen felidézte, hogy a kormány 2014 és 2020 között 900 milliárd forintot fordít a turizmus fejlesztésére, jelenleg 1000 projekt (attrakció- és szálláshelyfejlesztés) van folyamatban az országban. Szavai szerint azonban a kínálat bővítésével még nem fognak megvalósulni a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában foglalt ambiciózus célszámok, szükség van a turizmusban rejlő tartalékok megtalálására és kiaknázására.

Ezeket négy pontban szedte össze:

  • az ágazat fehérítése ­– ennek nyomán a munkaerő-megtartás, továbbá az adó- és járulékbefizetések növekedése;
  • a láthatatlan turizmus regisztrálása – pl. a nálunk tanuló több tízezer külföldi diákhoz érkező látogatóké, akik sokat fogyasztanak, de a statisztikákban nem jelennek meg;
  • a minőségi szemlélet terjesztése – aminek eredményeként árat emelhetnek a szolgáltatók;
  • kooperáció és kommunikáció – a szakmában dolgozók között.

 

A MTSZ a vele partnerségre lépett szakmai szervezetek minden ötletére nyitott, de minden javaslatot a fenti szempontok alapján tesz mérlegre – hangsúlyozta.

A szervezet céljairól elmondta, legfontosabb célkitűzésük a szakma szereplőinek segítése, hogy jobban meg tudjanak felelni napjaink kihívásainak. Princzinger Péter meggyőződése, hogy ehhez a képzésen át vezet az út.


Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke

Fotó: turizmus.com

Az MTSZ tervei között szerepel tréningközpont létesítése és karrierportál indítása, online B2B piactér kialakítása, ahol a turizmusban dolgozó mintegy 150 ezer vállalkozás egymásra találhat, valamint tehetségkutató börze szervezése a termék- és marketinginnovációk támogatására. Az alapítványhoz befolyó SZÉP-kártya-jutalékból belföldi keresletélénkítő kampányokat és az ezeket megalapozó piackutatásokat indítanak a szakmai szervezetek javaslatai, igényei alapján. Ilyen lesz például az a kutatás, amely a magyarországi vízkészlet üzleti hasznosításának lehetőségeit vizsgálja meg. De szeretnék megszólítani a jövő turistáit, a gyerekeket és a fiatalokat is. Beszélt azokról a feladatokról is, amelyek a GINOP 7.1.9 és a GINOP 1.3.4 pályázatok kapcsán hárulnak a szövetségre, például a marketingkommunikáció és a márkázás terén.

Előadásában kitért arra is, hogy a hatékony szakmai kommunikációhoz vásárolták meg a piacvezető szakmai médiacsatornát, a turizmus.com-ot is tulajdonló Turizmus Kft.-t.