Princzinger Péter: Magyarország jövőre is vár mindannyiunkat

Forrás: turizmus.com

 2021. december 31. 15:26

Az idén harmadszor valósult meg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány szezonális – a nyárutóra, őszre és télre koncentráló – belföldi turisztikai keresletélénkítő kampánya, ezúttal is a Szerencsejáték Zrt. főtámogatásával. A programról kérdeztük Princzinger Pétert, az MTSZA kuratóriumi elnökét.

2019-ben jelentkezett először az MTSZA belföldi utazásra ösztönző kiadvánnyal, akkor a gasztrofesztiválokat népszerűsítette az „Ízes Magyarország" sorozat. 2020-ban, a Covid-járvány második hulláma után, amikor ismét lehetett belföldi kirándulásra ösztönözni az embereket, az Alapítvány a körülményekhez alkalmazkodva „Csodás Magyarország" címmel ajánlott aktív és ökoturisztikai helyszíneket, Covid-szempontból biztonságos úti célokat. A kiadványsorozat harmadik évfolyama idén "Magyarország vár" névvel buzdított belföldi utazásra, hangsúlyozva, hogy saját hazánk mindannyiunkat újra vár.

*

Hogyan illeszkedik a „szövetségek szövetségének" szolgáltatási portfóliójába a „Magyarország vár" program? – kérdeztük Princzinger Pétert.

Az MTSZA alapító okiratában rögzített célja a magyar turizmus minőségi megújulásának, a modern magyar turizmus megteremtésének elősegítése. Ennek érdekében az Alapítvány sokféle szakmai szolgáltatást nyújt, különböző projekteket kezdeményez, támogat, illetve a fentebb megfogalmazott célt szolgáló programokba kapcsolódik be. Ezek egyrészt a szakmai szereplőknek nyújtott szolgáltatások, másrészt viszont nyitottunk olyan nagyközönségi programok irányába is, amelyek közvetlenül vagy közvetve a turisztikai szolgáltatók számára hasznosak. Ilyen például az MTSZA közreműködésével magvalósuló közismert Kajla program, a Welovebudapest és a Welovebalaton oldalak, valamint a zászlóshajó, a 2021-ben „Magyarország vár" néven megvalósult belföldi keresletösztönző kampány.

 

Miként befolyásolta a Covid a projekt megvalósulását?

A koncepciónak – a pandémiától függetlenül is – kezdettől fogva része a társadalmi szemléletformálás, annak a gondolatnak a képviselete, annak az üzenetnek a terjesztése, hogy mi magyarok ismerjük meg jobban a saját hazánkat, a frekventáltabb helyszínek mellett keressük fel a kevésbé ismert, kevésbé népszerű desztinációkat, fedezzük fel Magyarország rejtett kincseit is. A Covid sajátos módon „megtámogatta" ezt a megközelítést.

Princzinger Péter: Hiszünk benne, hogy jelentős potenciál rejlik a belföldi turizmusban

Fotó: turizmus.com / Dombóvári Judit

Miben különbözött az idei kampány a korábbi kettőtől?

A 2021-es esztendő legfontosabb újdonsága az volt, hogy aki kezébe vette a „Magyarország vár" sorozat bármelyik számát, egy alapvetően megújult turisztikai kínálattal találkozhatott. A Covid-járvány előtt megindult fejlesztések eredményeként és a kényszerű leállás alatt megújított szolgáltatások egyaránt megtalálhatók az ajánlókban. Újjászületett várak, kastélyok, megújult strandok, felújított szálláshelyek, újonnan épített vagy felújított kerékpárutak, új koncepcióban megvalósult fesztiválok, korszerű élményparkok, új lovastúra-útvonalhálózat – csak néhány példa a sok közül.

 

Hogyan, milyen formában valósult meg a program?

Az idén hat alkalommal, 500-500 ezer példányban megjelenő kiadvány országos terjesztését a Szerencsejáték Zrt., mint főtámogató, valamint a Magyar Villamos Művek Zrt. és a három SZÉP-kártya-kibocsátó tette lehetővé. Az olvasók a megyei napilapok, valamint több országos lap, így a Figyelő, a Világgazdaság, a Nemzeti Sport, a Bors, a Ripost7, a Magyar Nemzet, a Mandiner és a Szabad Föld behúzott mellékleteként találkozhattak vele, júliustól decemberig. A formátum a felhasználás céljának megfelelően változatlan: kis súlyú, A/5-ös méretű füzet, amit könnyű zsebre dugni és magunkkal vinni.

Emellett a „Magyarország vár" lapszámokat online lapozgatható formában, az egyes cikkeket pedig külön-külön is megjelentettük a turizmus.com-on.

 

Ha csak egy attrakciót ajánlhatna a bemutatott több száz közül, melyik lenne az?

Ez a kérdés nem okoz különösebb fejtörést. Bár nagyon sok izgalmas úti célt, attrakcióhelyszínt, ajánlatot tartalmaz a sorozat, ha muszáj egyet választanom, akkor a budai Vár Nemzeti Hauszmann Program keretében korhűen rekonstruált, eredeti pompájában újjászületett Szent István-terme lenne az, amely Magyarország születésnapja, augusztus 20. óta látogatható.

 

Mi lehetett a hatása a „Magyarország vár" sorozatnak a turisztikai forgalomra?

A turizmus 2021-ben gyakorlatilag talpra állt, a nyári – és egyes desztinációkban az őszi – hónapokban a 2019-ben mért rekord eredményeket is túlszárnyalta. Ebben a belföldi és ezen belül a vidéki turizmus teljesítménye a megszokottnál nagyobb, Budapest szerepe a járvány előttinél egyelőre kisebb volt. Tekintve, hogy a „Magyarország vár", mint a neve is mutatja, az ország minden térségben lévő úti célokat, programokat, attrakciókat ajánl, és összesen 3 millió példányban jutott el a hagyományos, nyomtatott újságok olvasóihoz, biztos vagyok benne, hogy nem tévesztettünk célt, és bízom abban is, hogy sokak kíváncsiságát, utazási kedvét épp a mi kiadványainkban olvasható ízelítők ébresztették fel.

 

Tervezik a kampány folytatását 2022-ben?

Mindenképpen, bízunk benne, hogy immár semmi nem fogja beárnyékolni a jövőre immár négyéves programot. Hiszünk benne, hogy jelentős potenciál rejlik a belföldi turizmusban, és azon leszünk, hogy sikerüljön is mozgósítanunk ezeket a rejtett tartalékokat.