Pult alatt váltott pénzt egy utazási iroda, megbírságolták

Forrás: turizmus.com

 2023. január 04. 12:46

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki az Ádám Travel Utazási Szolgáltató Kft.-re, jogosulatlan kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenység miatt – közölte a jegybank szerdán.

Az MNB vizsgálata szerint a társaság engedély nélkül azután is folytatta pénzváltási tevékenységét, hogy korábbi megbízójuk megszüntette velük a kiemelt közvetítői szerződését - írja a 24.hu.

Az MNB közleményében azt írja, hogy helyszíni ellenőrzést és próbaügyletkötést is magába foglaló piacfelügyeleti eljárást folytatott hogy megállapítsa, hogy a társaság végez-e jogosulatlanul kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást.

Kiderült, hogy az Ádám Travel Kft. az általa használt üzlethelyiségben pénzváltásra utaló reklámtáblát is elhelyezett, és több száz pénzváltási ügyletet kötött az ügyfelekkel engedély nélkül.

Az MNB megállapította, hogy a társaság üzletszerűen, azaz rendszeresen, előre egyedileg meg nem határozott ügyfélkörnek, nyereség, vagyonszerzés fejében végezte a pénzváltást.

Az MNB mindezek alapján azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság engedély nélküli pénzváltást végezzen, és a feltárt jogsértés miatt 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott az Ádám Travelre. Az MNB emellett az ügyben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést is tesz.

euro_123rf

Az Ádám Travel engedély nélkül végzett pénzváltási tevékenységet

Fotó: 123rf.com

Súlyosbító körülménynek számított, hogy a társaság – nyilatkozatai és pénzpiaci közvetítői múltja alapján – tisztában volt azzal, hogy tevékenysége jegybanki engedélyhez kötött, mégis folytatta azt. Az Ádám Travel emellett az MNB vizsgálata során nem tanúsított együttműködő magatartást, sőt, a tényállás tisztázását akadályozó, illetve valótlan állításokat tett. Enyhítette viszont a bírság mértékét, hogy a jogsértésnek nem volt tényleges hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira, illetve az ügyfelekre – olvasható a közleményben.