Rangos nemzetközi szakmai díjra esélyes a HungaroControl

Forrás: turizmus.com

 2015. március 04. 16:39

A 2015-ös Jane's ATC Award szakmai díjára jelölte a HungaroControl tavaly megvalósított Koszovó feletti légtérnyitási projektjét az IHS amerikai piacvezető kutató- és elemző cég.

A magyar léginavigációs szolgáltató "Service Provision" kategóriában benyújtott pályázata a legjobb négy között szerepel a bírálóbizottság véleménye alapján.

A Koszovó feletti magaslégtér 2014. április 3-án nyílt meg újból a polgári légi forgalom előtt, és ezzel megszűnt az utolsó fehér folt is az európai léginavigációs térképeken. A HungaroControl, mint technikai megvalósító a NATO megbízása alapján kezdte meg a távszolgáltatást, és Európában egyedülálló módon, a légtérdarabtól 700 kilométerre található budapesti ANS III irányító központjából irányítja a repülőgépeket. A légtér újbóli megnyitásához hozzájárult a NATO BANM keretében létrejött nemzetközi összefogás is. Az Európa délkeleti tengelyén húzódó öt repülőútvonal használata a teljes európai hálózat működésére hatással van, mivel a légitársaságok felesleges kitérők nélkül közlekedve juttathatják el utasaikat a lehető leggyorsabban és leggazdaságosabban úti céljukba. Ezen felül a repült útvonalak lerövidítése kisebb karbantartási költségekkel is jár, valamint csökken a környezeti terhelés.

A HungaroControl Koszovó feletti távszolgáltatása 42 jelölt közül jutott tovább a március 9-i, madridi díjátadóra, ahol független szakmai zsűri dönt majd a nyertesekről. A díjátadó az év legfontosabb szakmai kiállítása, a World ATM Congress 2015 előestéjén lesz, amelyen a magyar légiforgalmi szolgálat kiállítóként is részt vesz: kutatás-fejlesztési és szimulációs központjának legújabb termékeit tekinthetik majd meg az érdeklődők. (x)