Rekordköltés az OTP SZÉP-kártyákkal

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 24. 15:32

Az idei év első nyolc hónapjának adatai alapján az OTP SZÉP-kártya birtokosainak száma átlépte az 1,7 milliót. A feltöltések összege duplájára, a költések összege pedig másfélszeresére nőtt 2018 azonos időszakához képest.

Januártól jelentősen átalakultak a Széchenyi Pihenőkártyára vonatkozó jogszabályok, ennek megfelelően a kártyakibocsátó bankoknak szerződést kellett kötniük minden kártyabirtokossal, és pénzforgalmi számlát nyitni a részükre.

Vargáné Jandrasits Ildikó

Fotó: OTP Pénztárszolgáltató

„Az OTP SZÉP-kártya történetének egyik legnagyobb kihívása volt, hogy zökkenőmentesen megfeleljünk a jogszabályváltozásoknak. Ez sikerült, az OTP Pénztárszolgáltató a tavalyi év végén néhány hónap leforgása alatt szinte valamennyi kártyabirtokosával leszerződött” – mondta el Vargáné Jandrasits Ildikó, az OTP Bank cafeteria üzletágának vezetője az OTP Pénztárszolgáltató és a Szallas.hu közös sajtótájékoztatóján.

 

OTP SZÉP-kártya: 150 százalékos bővülés

A szakember kiemelte, hogy a kártyabirtokosok idén már 100 milliárd forintot költöttek pihenésre és kikapcsolódásra, ami több mint 150 százalékos bővülés 2018 első nyolc hónapjához képest.

A KSH adatai alapján a szálláshelyek magyar vendégektől származó bevételeinek közel negyede a SZÉP-kártyának köszönhető, míg a költések 60 százalékát vendéglátóhelyeken és munkahelyi étkezdékben regisztrálták. Mintegy kétezerrel bővült az elfogadóhelyek száma is, így ma már több mint 30 ezer szolgáltatónál lehet OTP Széchenyi Pihenőkártyával fizetni.

A kártyabirtokosok részéről észrevehetően növekszik az igény a vidéki szálláshelyek iránt, és fürdőbelépőket, sportfelszereléseket, kulturális szolgáltatásokat is egyre többen fizetnek SZÉP-kártyával.

„A 2019-es év eddigi eredményei, például az, hogy a munkáltatói feltöltések összege kétszeresére, 130 milliárd forintra emelkedett, nemcsak ennek a pár hónapnak, hanem az első kártyakibocsátásunk óta eltelt nyolc évnek is az elismerése. Komoly eredménynek tartjuk, hogy mára minden harmadik magyar munkavállaló rendelkezik OTP SZÉP-kártyával. A szolgáltatásokat folyamatosan fejlesztjük, ennek része, hogy ma már 400 bankfiókunknál lehet OTP SZÉP-kártya szerződést kötni” – tette hozzá Jandrasits Ildikó.

 

Szigetvári József

Fotó: Szallas.hu

A belföldi turizmus motorja

„Mind a nyári, mind az éves belföldi forgalmi adatok alapján elmondható, hogy a Széchenyi Pihenőkártya a belföldi turizmus hajtómotorja. Ha nem lenne SZÉP-kártya a belföldi turizmusban, akkor a belföldi turizmus nem növekedne.

A 2019 januárja óta egyedüli kedvezményes cafeteriaelemnek kulcsszerepe van abban, hogy előrejelzésünk szerint a közvetített szállásdíj-növekedés az idei évben is elérje a 10 százalékot” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Szigetvári József, a Szallas.hu csoport vezérigazgatója.

 

A szálláskínálat fejlesztése is fontos

A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy az emelkedő bevételek mellett egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a minőségi szálláshelykínálat bővítésére. Az igények már a belföldi szálláskínálat határait feszegetik, így minden szálláshelytípusban szükség lenne további fejlesztésekre, hogy ez a pozitív folyamat fenntartható maradjon.

Szigetvári József szerint az idei nyári szezon különösen eredményesnek tekinthető: az OTP SZÉP-kártya esetében a nyári költések összege közel duplájára nőtt. A Szallas.hu adatai alapján a közvetített pénzforgalom 2019 júniusa és augusztusa között harmadával emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az idei nyári szezon különösen eredményes volt

Fotó: pxhere.com

 

Mennyit és hol szeretünk pihenni?

A kétéjszakás (28%) és az egyéjszakás (27%) kikapcsolódások voltak a legnépszerűbbek, 3 éjszakára már csak a foglalások 19 százaléka szólt. A legkeresettebb szállástípusok az apartmanok (27%) és a vendégházak (21%) voltak.

Tavaly nyárhoz képest valamivel többen keresték idén a 4-5 csillagos hotelek szolgáltatásait; ez esetben 10 százalékra nőtt a foglalási arány. Az átlagos foglalási érték 63.500 forint volt a nyári időszakban, ami 10 százalékkal több, mint 2018 nyarán.

A költéseken belül a SZÉP-kártyás költések átlagos összege 30 százalékkal, 118 ezer forint fölé emelkedett a szálláshelyeken.

Az OTP SZÉP-kártya és a Szallas.hu adatai azt mutatják, hogy a nyár nyertese a Balaton és környéke. A szállásfoglaló oldalon az idei nyári foglalások 38,5 százaléka Somogy, Veszprém és Zala megyébe szólt. Az OTP SZÉP kártya esetében pedig a nyári költések 12 százaléka, több mint 6,6 milliárd forint a balatoni régióban koncentrálódott, ezzel a főváros és környéke mögött a Balaton lett a második legnépszerűbb úti cél június és augusztus között.

TOP 10 belföldi település 2019 nyarán (a Szallas.hu adatai alapján)

1. Siófok
2. Hajdúszoboszló
3. Budapest
4. Eger
5. Balatonfüred
6. Gyula
7. Szeged
8. Hévíz
9. Zalakaros
10. Nyíregyháza

A jelenlegi adatok alapján a további hónapok is erősnek ígérkeznek: eddig 30 százalékkal több foglalás érkezett a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

Kapcsolódó cikkek