Rekordokat döntő nyár és adatvezérelt turizmus az MTÜ legújabb podcastjában

Forrás: turizmus.com

 2021. július 04. 21:27

A belföldi turizmus a tavalyi rekord nyárnál is erősebb lehet – derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának legújabb podcastjából.

A podcastban Guller Zoltán többek között elmondja, hogy a 2019 nyarán bevezetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) köszönhetően már nem hoznak olyan döntéseket a turizmusirányításban, legyen az marketingaktivitás vagy turisztikai fejlesztés, amely mögött ne állna adat.

Az NTAK forgalmi statisztikai adatait ma már kiegészíti a mobilcella-adatokra támaszkodó adatbázisok elemzése is, amelyek segítségével azt is fel lehet térképezni, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken éjszakázó turistáknak milyen mobilitási sajátosságaik vannak, jellemzően milyen látnivalókat, attrakciókat keresnek fel, milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe, ami szintén nélkülözhetetlen információkat nyújt a döntésekhez.

Guller Zoltán várakozása szerint az idei év még erősebb lesz a belföldi turizmusban, mint a tavalyi

Fotó: MTÜ

Az adatokból a döntéshozók látják például azt, hogy a budai Várban átlagosan csupán 46 percet töltenek el a külföldi turisták, hogy az orosz turisták naponta kétszer szeretnek eljárni fürdeni a Hévízi-tóra, vagy hogy Siófokra inkább Magyarország keleti feléből érkeznek a vendégek, mint a Dunántúlról.

Az adatok alapján könnyebb megbecsülni a várható forgalmat is. Ki merik például jelenteni, hogy az idei év még erősebb lesz a belföldi turizmusban, mint a tavalyi, amely pedig minden idők legjobb belföldi turisztikai éve volt – mondta. Összességében, ha minden jól megy, idén el fogjuk érni a 30 millió vendégéjszakát, ami kevesebb, mint a 2019. évi 41 millió, de a tavalyi 22 milliónak közel a másfélszerese – tette hozzá az MTÜ vezérigazgatója.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni.