Rendbe teszik a kispesti kiserdőt

Forrás: MTI

 2019. február 05. 12:31

A Ferihegyi repülőtérre vezető út és a Kőbánya-Kispesti metróvégállomás közé ékelt kicsi, alig több mint három hektáros terület megújítását a XIX. kerületi önkormányzat 20 millió forintos anyagi támogatása teszi lehetővé.

A munkálatok az idős, pusztuló fák kitermelésével és a területen található nagy mennyiségű hulladék elszállításával kezdődnek. A területről a becslések szerint mintegy 150 köbméter, azaz 12 teherautónyi illegális hulladékot kell elszállítani. Ezt követően várhatóan még februárban elvégzik a parkosításhoz szükséges földmunkákat, majd március-április folyamán kezdődik a facsemeték ültetése és a park kialakítása.

A gyorsforgalmi út mellett a már meglévő fiatalabb fákból meghagynak egy tíz méter széles sávot, hogy a most telepítendő facsemeték megerősödéséig is védelmet nyújtson a forgalom zaja ellen. Az erdészek nagyméretű, két-három méter magas fiatal fákat ültetnek. A több mint száz fiatal fa java része őshonos hárs, nyár és juhar lesz, de ültetnek még tölgy-, nyír-, dió- és szilfákat is, valamint cserjéket, ami szintén az erdőkép minél hamarabbi kialakulását szolgálja.

12 teherautónyi illegális hulladékot kell elszállítani a kiserdőből

Fotó: pixabay.com

A tervek szerint a parkerdőben mintegy másfél kilométeres sétaúthálózatot hoznak létre, továbbá lesz egy fél kilométeres futópálya és egy tollaslabda pálya is. Ezek mellett kialakítanak egy erdei játszóteret és egy kutyafuttatót.