Rendkívüli lesz a budapesti turizmus újraindulása

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2020. március 26. 17:47

A remélt újraindulás rendkívüli stratégiát igényel majd – hangzott el a március 26-án, online megtartott Fővárosi Turisztikai Kerekasztalon.

Gy. Németh Erzsébet, a turizmusért (is) felelős főpolgármester-helyettesként, a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal elnökeként köszöntötte a mintegy 30 résztvevőt. Többek között elmondta, amúgy is napirenden volt Budapest turizmusstratégiájának a megalkotása, ami minden korábbinál fontosabbá vált az újrakezdésre gondolva. Jelezte: a főváros vezetése a szakmai szervezetekkel, s minden érintettel együttműködve kívánja megalkotni Budapest turizmusának stratégiáját. Faix Csaba, a BFTK ügyvezetője, a kerekasztal levezető elnöke azzal kezdte a beszélgetést, hogy a BFTK vezetése vállalja, hogy nemcsak a főváros, hanem az MTÜ, illetve a kormány felé is közvetít javaslatokat, kéréseket.A BFTK is hamar szembesült azzal (a Budapesti Tavaszi Vásár elmaradása miatt is), hogy a turizmusban érintett vállalkozások közül több terület képviselői maradtak átmeneti segítség nélkül, például a kézművesek. Kiemelte, hogy az újrakezdésben kiemelt szerepet kaphat a belföldi turizmus, amikor majd lesz értelme bármilyen turisztikai kampánynak.

A járvány miatt elnéptelendett Vörösmarty tér egy napsütötte délelőtt

Fotó: turizmus,com

A hozzászólások sorrendjében Dittel Gábor (Nit Hungary Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete) jelezte, a holtidőben érdemes lenne elővenni a már elkészült anyagokat is, például a buszos városnéző programokkal kapcsolatban írt tanulmányt.

Princzinger Péter (Magyar Turisztikai Szövetség) azzal kezdte, hogy az MTSZ által felkarolt Budapest Convention Bureau létrehozása különösen aktuális lesz az újrakezdéskor, hiszen, a főváros turisztikai stratégiájában amúgy is kiemelt szerepet kell kapnia az üzleti, konferencia és egyáltalán a MICE turizmusnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2020 zárójelbe került ugyan, de tudnunk kell, hogy az újraindulás pillanatában minden európai nagyváros a rajtvonalnál lesz.A 36 szakmai szövetséget tömörítő MTSZ Alapítványának elnöke felajánlotta a főváros turizmusában érintettek számára a szövetség segítségét, kommunikációs felületeit és szakmai kapcsolatrendszerét is.

Princzinger Péter ugyanakkor kérte a szakmai szervezeteket: ne a sajtóban akarják publikálni rögtönzött felméréseik eredményét, hanem küldjék  meg azokat a a Fővárosnak, valamint az MTÜ-nek, ahol majd összesítik és hasznosítják a megállapításokat.

A helyi lakosság támogatására is szükség van a turizmus sikeers újraindulásához

Fotó: 123rf.com

Szüts Ildikó (Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.) sajnálattal észrevételezte, hogy a fürdők is kimaradtak azon turisztikai ágazatok közül, amelyeket súlyosan érint a járványhelyzet, s amelyeknek kedvezmények révén gyorssegélyt nyújt a kormányzat, s kérte ennek a tolmácsolását. Az újrakezdéssel kapcsolatban kifejtette, hogy bizakodó annyiban, hogy a turizmus, s azon belül is a belföldi turizmus újraindításában kiemelt szerepe lehet a fővárosi gyógyfürdőknek. Puczkó László (Városliget Zrt.) az újraindulással kapcsolatban két fontos tényezőre hívta fel a figyelmet. Javasolta, hogy már most tudatosítani kell az itt lakókban, milyen fontos számukra (is) a turizmus, mennyire nélkülözhetetlen lesz a jövőben is a városnak a turistáktól származó jövedelem. Ezt annak kapcsán fejtette ki, hogy veszélyes jelenségnek látja a  „végre visszakaptuk a várost” megközelítés elterjedését, hiszen, nem lehet sikeres újraindulás a helyi lakosság támogatása nélkül.

Kifejtette azt is, hogy a klasszikus turizmus stratégia megalkotása mellett, az újrainduláskor, nagyon erős marketing fellépésre lesz szükség, amihez meg kell alkotni egy rövid távú taktikai stratégiát is, különlegesen kreatív megoldásokkal, hogy ott legyünk a várhatóan nagyon erős nemzetközi versenyben. Stumpf Éda (Magyar Idegenvezetők Egyesülete) sajnálattal jelezte, hogy a buszosok, a hajósok, valamint az utaztatók mellett az idegenvezetők is kimaradtak a kormányzati kedvezményekkel segített tevékenységi körből. Ugyanakkor jelezte, hogy a készülő stratégiában kapjon majd helyet a rendőrség és a közterület-felügyelet szerepe is, mert különben semmilyen elképzelés sem lesz végrehajtható.

Árva László (Magyar Oktatás Turisztikai Egyesület) arról beszélt, hogy a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók fontos vásárlóerőt, sok milliárd forintos bevételt jelentenek (nemcsak Budapesten, hanem vidéken is). Fontos, hogy velük se legyen ellenséges a lakosság, s hogy ezek a magyarul nem beszélő fiatalok is kapjanak angol nyelvű, naprakész információt, most például a koronavírus helyzetről.

Mindennél fontosabbá vált most Budapest turizmusstratégiája

Fotó: 123rf.com

Kálmán István (Magyar Beutaztatók Szövetsége) megerősítette azt a kérést, hogy a turizmus ágazat kedvezményekkel segített szereplői közé kerülhessenek be az utazási irodák is. Ugyanakkor, a költségvetési források védelmével kapcsolatban megjegyezte: idén, komoly összeget nem szabad már rendezvényre szánni, inkább 2021-ben legyen majd anyagi erő a nemzetközileg is érdekes nagyrendezvények mögött.

Tóth Sándor (Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.) ugyancsak az újraindulás utáni időkre gondolva fejtette ki, hogy a város védelmében, a minőségi turizmus támogatására edukációs kampány kellene majd indítani a külföldről érkező turistáknak.

Erdei Bálint (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) biztosította városvezetést, hogy örömmel csatlakoznak az új stratégia elkészítéséhez. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a mostani, senki által nem várt helyzetből tanulva legyen vészforgatókönyvünk is az új stratégiában.Pencz Zoltán (MKFE Személyszállítási Tanács) kifejtette, hogy a buszos fuvarozóknak nemcsak a mostani helyzet miatt lenne fontos a turisztikai vállalkozásoknak bejelentett kedvezményekből részesülni, hanem azért is, hogy az újraindulás után megőrizhessék nemzetközi szerepvállalásukat.

 

A főpolgármester-helyettes reakciója

A felvetésekre reagálva a főpolgármester-helyettes többek között:

  • egyetértett azzal, hogy nem hagyományos stratégia kell az induláskor, hiszen nem lehet nem számolni a jelenlegi, rendkívüli helyzettel,
  • kérte a szakmai szervezeteket, haladéktalanul küldjék be már létező vagy még csak készülő anyagaikat, hogy Faix Csaba és csapata összegezhesse azokat,
  • elmondta, hogy a fővárosi kerületek vezetőivel együtt egyetért az üzleti turizmus kiemelt fontosságával, s örömét fejezte ki, hogy a kormányzati szándék is egybevág ezzel,
  • ígéretet tett arra, hogy a járulékkedvezmény körből kiesett területek érdekében kéri majd Karácsony Gergely főpolgármester közbenjárását a kormánynál,
  • kiemelte, bízik a belföldi turizmus gyors újraindulásában, tudva, hogy a SZÉP-kártya birtokosok azonnal igénybe vehetik majd keretüket,
  • felhívta a figyelmet arra veszélyre, ha elhúzódik a válság, mert, ha valóban csak 4 hónap múlva lesz a tetőzés, akkor nem csak a turizmus lesz bajban hanem az olyan szolgáltatók is, mint például a BKV,
  • reményét fejezte ki, hogy akármilyen nehéz is lesz a lakosságot meggyőzni, hogy szeressék a turistákat, bízhatunk abban, hogy szerencsére alapvetően barátságos a lakosság,
  • fontos információként jelezte: már élesítették az angol nyelvű koronavírus tájékoztatót.

 

A BFTK ügyvezetőjének zárszava

Faix Csaba végezetül összefoglalójában elmondta:

  • klasszikus turizmus stratégia megalkotása mellett most elengedhetetlen egy azonnali marketingkampány az újrainduláshoz,
  • kéri az együttgondolkodást az üzenetek megfogalmazásában,
  • a belföldi turizmus újraindításának az is lökést adhat, hogy sokan most kényszerűen elhasználják szabadságukat, s Budapest lehet egy alternatíva az elmaradt, hosszú külföldi utazásokkal szemben.


Jelezte az is, hogy hamarosan bővül a főváros alternatív, online programajánlata.