Rövidített nyitvatartás vagy teljes lezárás várható a pécsi kulturális intézményekben

Forrás: MTI

 2022. október 11. 18:38

A pécsi önkormányzat az intézményeit és gazdasági társaságait érintő energiatakarékossági intézkedéscsomagot dolgoz ki, az elképzelések szerint az önkormányzati kulturális és sportlétesítményekben rövidített nyitvatartási időt vagy teljes lezárást javasolnának decembertől.

A pécsi önkormányzat az intézményeit és gazdasági társaságait érintő általános takarékossági javaslatokat dolgoz ki, új szociális támogatásokat vezetne be, emellett a közvilágítási rendszer korszerűsítését és a vízszolgáltató villamosenergia-függetlenedését célzó intézkedési terveket is megfogalmaz – mondta Ruzsa Csaba, a baranyai megyeszékhely külsős alpolgármestere kedden egy városházi sajtótájékoztatón.

A még alakuló dokumentum jelenleg több mint száz javaslatot tartalmaz, a végleges változatot politikai vitára bocsátják majd a közgyűlés egyik októberi ülésén. Az intézkedéscsomagtól az önkormányzati fenntartású intézmények és cégek esetében 15-20 százalékos energia-megtakarítást várnak.

Valószínűleg változik a Zsolnay Kulturális Negyed nyitvatartása is

Fotó: Facebook / Zsolnay Negyed

A kulturális és sportlétesítmények esetében az általános hőmérsékletcsökkentés és takarékoskodás, valamint energiahatékonysági beruházások mellett csökkentett – például kiállításoknál előzetes bejelentkezéshez kötött – nyitvatartási időt vagy teljes lezárást javasolnak decembertől. Így például csak a komolyabb hideg beálltával nyitna ki a városi műjégpálya, s azt már február végén be is zárnák, továbbá a leghidegebb hónapokban több kulturális intézményt – így a Pécsi Kulturális Központot is – bezárnának.

A Zsolnay Kulturális Negyed a javaslat szerint télen hétfőn, kedden és szerdán csak csoportos igények esetén, előzetes bejelentkezés alapján lenne nyitva, hasonlóan a múzeumhoz, míg a népszerű pécsi házasságkötő helyszínt, a Boldogság Házát ideiglenesen bezárnák, a funkciót pedig elköltöztetnék a kultnegyedbe.

Az intézkedések között olyan szimbolikus lépések is szerepelnek, mint a pécsi városháza vagy a TV-torony díszkivilágításának lekapcsolása a pénteki és a hétvégi napok kivételével.