Segédanyag a bértámogatás és az adómentesség igénybevételéhez (letölthető)

Forrás: turizmus.com

 2020. december 14. 18:51

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány megbízására áttekintő anyag készült a meghosszabbított gazdaságvédelmi intézkedésekről annak érdekében, hogy segítse azok értelmezését a turisztikai vállalkozások számára.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) megbízta a Provaris Varga & Partners Ügyvédi Társulást, hogy készítsen áttekintést azokról a legfrissebb gazdaságvédelmi intézkedésekről, amelyek célja a koronavírus-járvány miatt hozott szigorúbb korlátozásokkal hátrányosan érintett szektorok gazdasági szereplőinek kompenzálása.

Varga Mihály pénzügyminiszter múlt héten jelentette be, hogy a kormány január végéig fenntartja a vendéglátásban már novemberben bevezetett 50 százalékos bértámogatást, és kiterjeszti azt a szálláshelyekre, valamint az utazásszervezéssel és utazásközvetítéssel foglalkozó cégekre is.

A kormány alapvetően adófizetési kedvezményekkel, a munkavállalók megtartását célzó bértámogatással, valamint a kieső bevételek részleges megtérítésével kívánja kompenzálni a szolgáltatókat. Ennek részletszabályait a Magyar Közlönyben december 9-én megjelent 571/2020. (XII. 9.) Korm. rendelet – amely némiképp módosította a gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló novemberi rendeletet – és az Ágazati bértámogatási programról szóló frissített hirdetmény együttesen tartalmazza.

A hirdetmény meghatározza, hogy a bértámogatás a 2020. november 10-én érvényes munkaszerződés szerinti bruttó bér alapján kerül megállapításra és 2020. november, december és 2021. január hónapokra egyben vehető igénybe. Fontos azonban kiemelni – írja a Provaris áttekintő anyagában –, hogy az Ágazati bértámogatási programról szóló hirdetmény 29. pontja értelmében a szálláshely-szolgáltatás főtevékenységgel rendelkező gazdasági szereplők a bértámogatást csak 2020. december és 2021. január hónapokra igényelhetik a 2020. december 9. napján érvényes munkaszerződésekben szereplő bruttó munkabér szerint.

A szálláshely-szolgáltatók tehát – szemben a más tevékenységet folytató gazdasági szereplőkkel – nem igényelhetik a bértámogatást 2020. novemberére visszamenőlegesen. Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány az előző hónapban azzal segítette a szálláshelyeket, hogy a november 11. és december 10. közötti foglalásaikra a bevételkiesésük 80%-át megtéríti.

A hirdetmény konkretizálja azt is, hogy a bértámogatás mértéke munkavállalónként nem haladhatja meg a bruttó 241 500 forintot.

A Provaris áttekintő anyagában külön foglalkozik azokkal a kérdésekkel, amelyek szakmai körökben merültek fel a módosító kormányrendelet megjelenését követően. Így a támogatás visszamenőleges igénylésére, az esetleges megkötésekre, az igénylés benyújtásának mikéntjére és határidejére vonatkozó kérdésekre is kitérnek.

A minden részletre kiterjedő, magyarázatokkal ellátott áttekintő anyag erről a linkről tölthető le >>>

(Borítókép: 123rf.com)