Segíti az Európa Kulturális Fővárosára való felkészülést a Veszprém-törvény

Forrás: MTI

 2020. december 17. 14:00

Gördülékenyebbé teszi 2023 Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozatra való előkészületeket a közelmúltban elfogadott Veszprém-törvény, amely révén időben megvalósulhat a rendezvénysorozat infrastrukturális háttere – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A programsorozat kormánybiztosa csütörtöki, veszprémi sajtótájékoztatóján  kiemelte: a Veszprém-törvény, melynek kedden volt a zárószavazása, megkönnyíti, felgyorsítja a beruházásokkal kapcsolatos hatósági eljárásokat, valamint a jogszabály révén néhány, hosszú évek óta kihasználatlan, állami tulajdonban lévő épület kerül önkormányzati tulajdonba.

Mint mondta, a törvény által lehetővé válik, hogy a szükséges beruházások, felújítások rövid határidőn belül, a programsorozat 2023-as kezdete előtt megvalósulhassanak.

Navracsics Tibor, a programsorozat kormánybiztosa a Veszprém-Balaton EKF 2023 kapcsán elfogadott törvényjavaslatról tartott sajtótájékoztatón

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy megújul és új funkciót kap egyebek mellett az évtizedek óta üresen álló gyermekkórház, a vasútállomás környéke, a könyvtár és a múzeum, kialakítanak egy korai fejlesztő központot, valamint egy digitális múzeumot is létrehoznak.

Mint fogalmazott, a városvezetés célja, hogy „ne csupán az itt élők lakóhelye, hanem az otthona is legyen Veszprém”. Ehhez – mint megjegyezte – „jó eszköz a kezünkben” az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.