Sok uniós ajánlás, de kevés eszköz a turizmus megmentésére

Forrás: turizmus.com

 2020. május 13. 18:31

Az Európai Bizottság szerdán bemutatta azt az öt dokumentumból álló javaslatcsomagot, amely a koronavírus okozta válságot követő újjáépítés lépéseit tartalmazza a turizmus és a közlekedés területén.

A javaslatok között szerepel a határok megnyitásának tervezett európai menetrendje, a turizmusban működő vállalkozások pénzügyi problémáinak megoldása, a biztonságos utazás egészségügyi kérdései, az utasjogok, illetve a legmegfelelőbb utalványok megválasztása kártérítés esetén.

"Már a válság első pillanataiban is koordinált és azonnali intézkedéseket sürgetett az Európai Parlament. Az elmúlt hónapokban számos olyan intézkedés született, amely elsősorban a tagországoknak nyújtott segítséget állami segély formájában. De sem jogszabályi, sem pénzügyi oldalról a bizottság nem adott olyan garanciákat, amely alapján a teljes turizmus szektor megmentése azonnal  megoldható lenne, ezért további eszközökre, intézkedésekre van szükség" – fogalmazott Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának első alelnöke a lapunkhoz eljuttatott közleményében. Rámutatott, hogy pénzügyi segítséget, mentőövet kell tudni nyújtani az alapvetően kis- és középvállalkozásoknak a munkahelyek megőrzése érdekében és ehhez a tagországi megoldások mellett egy közösségi turizmus alapra is szükség van. Hozzátette, hogy a válságot követően egy olyan fenntartható turizmusstratégiát is ki kell kidolgozni, amely bevonja a helyi, regionális önkormányzatokat és a turizmus szakmai szervezeteket is. Emellett a jövőbeli válságok megoldása érdekében egy állandó válságmenedzsment eljárásra is szükség van.

A javaslatok között szerepel a határok megnyitásának tervezett európai menetrendje

Fotó: 123rf.com

Kiemelte, hogy az Európai Bizottság javaslatcsomagja történelmi jelentőségű, mert felmérte a turizmus szektor gazdasági, szociális és kulturális jelentőségét, ugyanakkor eszközeiben nem nyújt új elemet az azonnali közösségi segítségnyújtásra.„Számos kérdésben előremutatóak az ajánlások, a határok megnyitása és a minimum egészségügyi sztenderdek bevezetése mind-mind üdvözlendő, az előre megváltott jegyek, illetve a kifizetett utazások visszatérítésével kapcsolatos megoldások ugyan védik a fogyasztókat, de nehéz helyzet elé állítja a cégeket. Ezért is nagyon fontos, hogy a gazdaság fokozatosan, de minél előbb újra beinduljon" – fogalmazott közleményében a magyar EP-képviselő.

Az Európai Parlament – társdöntéshozóként – figyelemmel követi a folyamatokat és a júniusi plenáris ülésén vitát is rendez a turizmus fenntartható jövőjével kapcsolatban.