Sokkal jobban járnak az osztrákok, ha nálunk költenek

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2022. június 03. 13:30

Magyarországon elköltve 79 százalékkal többet ér az osztrák utazók pénze - derül ki a Bank Austria felméréséből.

A nyaralási szezon kezdetére időzítve a Bank Austria ismét elkészítette elemzését, amelyben azt vizsgálja, hogy egyes turisztikai szempontból népszerű célországokban mennyit ér vásárlóerő-paritáson számolva az euró.

Az idei „nyaralási euró listát" (Urlaubseuro) Magyarország vezeti: az osztrákok kedvenc nyaralóhelyei közül hazánkban éri a legtöbbet az euró - írja blogbejegyzésében Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő.

Ennek értelmében 100 Ausztriában megkeresett euró 179 euró vásárlóértékkel rendelkezik, ha azt nem otthon, hanem a szomszédos Magyarországon költik itt. Ezt azt jelenti, hogy az osztrák turisták közel 80 százalékkal több azonos áruhoz és szolgáltatáshoz juthatnak Magyarországon, ahol ezáltal érzésre közel „megduplázhatják" a nyaralásra szánt büdzséjüket.

Majdnem kétszer annyit ér nálunk az osztrákok eurója, mint Ausztriában

Fotó: 123rf.com

A Bank Austria elemzése szerint igen kedvező vásárlóértékkel rendelkezik még az „osztrák euró" Törökországban (164) és Horvátországban (143) is. A jelentés szerint Olaszországban már „csak" 7 százalékkal több szolgáltatást tudunk vásárolni, mintha ezt Ausztriában tennénk meg.

Idén a Franciaországba készülő osztrákoknak ugyanakkor mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlni, minta otthon nyaralnának, ugyanis ott csak 94 euró 100 euró vásárlóértéke. A legdrágább célországok közé az USA (86) és Svájc tartozik, ez utóbbi esetében például 30 százalékkal drágább a fogyasztói kosárban vizsgált áruk és szolgáltatások értéke, mint Ausztriában.

Az osztrák autóklub, - az ÖAMTC - felmérése szerint idén az osztrákok 83 százaléka tervez nyaralást, kétharmaduk több alkalommal is tervez szabadságolást. A megkérdezettek fele tengerparti nyaralásra készül, e szegmensben a sláger Olaszország és Horvátország.

Továbbra is népszerű a saját autó, a legtöbben, - tízből heten - saját autóval tervezik az utazást. A válaszadók harmada repülővel utazik szabadságra, jóllehet a repülőjegyek ára a magas kerozinárak és a megugrott kereslet miatt 45 százalékkal drágultak a tavalyi bázisidőszakhoz képest.

Ahogy arról a Dunakavicsok turisztikai podcast legutóbbi adása is beszámolt, a magas üzemanyagárak és a klímavédelmi intézkedések együttes hatására egyre több környező országban választják az utazók a vasutat.

Németországban és Ausztriában már szűk keresztmetszetek is kialakultak, a kínálat és a vasúti kapacitás nem tud ugyanis minden esetben lépést tartani a megnövekedett kereslettel.