Sötétvörössel jelölik a legfertőzöttebb térségeket az EU-ban

Forrás: MTI

 2021. január 29. 16:52

Az Európai Unió tagországai megállapodtak pénteken arról, hogy az Európai Bizottság javaslatának megfelelően új színkódot vezetnek be az olyan térségek megjelölésére, ahol kiugróan magas a koronavírussal fertőzöttek száma.

Az új színkód, a sötétvörös bevezetése azért szükséges, mert jelenleg szinte egész Európa a magas fertőzési kockázatot jelző – vörössel jelzett – kategóriába tartozik.

A sötétebb árnyalat az EU szerint alkalmasabb a járvány szempontjából legkockázatosabbnak ítélt régiók megkülönböztetésére, és célzottabb intézkedések bevezetését teszi lehetővé a gócpontokon belül.

A sötétvörös zónába azok a régiók tartoznak, ahol a fertőzöttek napi száma 100 ezer emberre vetítve legalább két héten keresztül folyamatosan meghaladja az 500-at.

A sötétvörös térségekben kiugróan magas a fertőzöttség

Fotó: ecdc.europa.eu

A nagyköveti szintű értekezleten az uniós tagállamok kormányai arról is megegyeztek, hogy szigorúan óva intik minden nem elengedhetetlennek minősülő utazástól állampolgáraikat, az Európai Bizottság azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a kulcsfontosságú személy- és áruforgalomra semmilyen korlátozás ne vonatkozzon.

A tagországok közül Belgiumban a kormány döntésének értelmében már január 27. és március 1. között megtiltottak minden olyan utazást, amelynek célja nem minősül elengedhetetlennek.