Spanyolország: voucher vagy nem voucher?

Forrás: turizmus.com

 2020. április 06. 10:37

Spanyolországban nem volt egyöntetűen pozitív fogadtatása annak, hogy elfogadták, amit Európa-szerte több országban is kezdeményeztek a tour operatorok, nevezetesen, hogy voucherrel téríthessék vissza az utak árát.

Az április 1-jén kihirdetett új akcióterv értelmében a meghiúsult turisztikai utakra vonatkozóan az állam arra kötelezi a szolgáltatások értékesítőit, hogy az érintetteknek a vásárlástól számított egy éven belül visszatérítse a befizetett összeget, vagy azzal azonos értékű utalványban részesítse őket – olvasható az mtu.gov.hu jó gyakorlatokat is bemutató weboldalán.

Nem mindenki tartja jó megoldásnak a voucherral történő fizetést

Fotó: 123rf.com

Az egyik utazási irodai szakmai szövetség (FETAVE) ugyanakkor nem tartja megfelelőnek a voucherek rendszerét.

Úgy látja, az ügyfél felé értékesítőket így kiemelten nagy felelősség terheli, főleg abban az esetben, ha a szerződött bármely szolgáltatást biztosító vállalkozás időközben csődöt jelent.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) kimutatása szerint az év első negyedévében még nem látszik a vírus hatása, és mindössze 0,2%-os vendégszám-kiesés volt tapasztalható, miközben 1,7%-kal magasabb költést regisztráltak az országba látogató külföldi turistáknál.

További friss híreket talál Magyarország fő küldőpiacairól ITT