Spice of Europe – indul
az MTÜ első nemzetközi kampánya

Forrás: turizmus.com

 2018. május 14. 13:02

Május 15-én indul 1,5 milliárd forintos költségvetéssel a Magyar Turisztikai Ügynökség első nemzetközi kampánya, elsősorban online és televíziós felületeken.

A Budapest fókuszú kampányt beharangozó sajtóbemutatón elhangzott, hogy Spice of Europe szlogennel és a főváros megújult turisztikai márkájával indítja el nemzetközi kampányát a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A hirdetések online, print és televíziós felületeken jelennek meg május 15-e és június 30-a között. A „Spice of Europe”kampány a főváros metaforikus fűszerességét és sokszínűségét mutatja be. A kampány részeként új turisztikai logó, új weboldal, új imázsfilm és új kreatív tartalmak készültek. A kampány május 15-én indul és június 30-ig tart, de még júliusban is várhatóak szerkesztőségi megjelenések.

A kampány kreatív tervezése és gyártása, amely magába foglalja egyebek mellett a fotózást, a forgatást, a nemzetközi jogdíjakat és az új weboldal fejlesztését bruttó 235 millió forint. Nemzetközi médiavásárlásra pedig bruttó 1,3 milliárd forintot költ a Magyar Turisztikai Ügynökség ebben az ütemben.

„Azt szeretnénk elérni, hogy ha valaki Európába vagy Európában utazik, ne legyen kérdés, hogy nem csak Londont, nem csak Párizst, hanem Budapestet is látnia kell. Kiemelt célunk, hogy a hozzánk érkező vendégek töltsenek el Budapesten legalább még egy éjszakát. És szeretnénk megmutatni azt is, hogy Magyarország fővárosában izgalmas programlehetőségek sokasága várja a turistákat”– mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a nemzetközi kampányt bemutató sajtótájékoztatón.

A kampány egyik fotója

Fotó: Bársony Bence

„A rendelkezésre álló összeg 65 százalékát online platformokon költjük el, a forrás 25 százaléka televíziós megjelenésekre fordítódik” – hangsúlyozta Guller Zoltán.

A kampány során az Ügynökség elsőszámú globális médiapartnere a CNN lesz. Csaknem 900 alkalommal fogják sugározni az imázsfilmet a CNN televíziós csatornáin 250 millió háztartásba eljutva. A hirdetések megjelennek majd az Iberia, a Ryanair, a British Airways, a Lufthansa, az American Airlines és a United Airlines fedélzetein.

A kampány a klasszikus hirdetési formákon kívül tartalmi együttműködési megállapodásokon keresztül is eléri majd a közönséget a mértékadó utazási és életmód platformokon (Condé Nast Traveler, VICE, AFAR.)

A hirdetések Budapest legfontosabb küldőpiacainak számító nyugat-európai országokban, így Németországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban jelennek meg, a távoli küldőpiacok közül pedig az Amerikai Egyesült Államokban lesz látható.

Az Ügynökség három célcsoportra fókuszál: a 25 és 40 év közötti értéktudatos fiatalokra, az élménykereső családosokra, és a 30 és 55 év közötti világutazókra. Guller Zoltán végezetül hangsúlyozta, hogy a hosszú távú cél 2030-ra az évi 50 millió vendégéjszaka elérése Magyarországon.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra budapesti főpolgármester-helyettes egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy a világ 15. legbiztonságosabb városa Budapest. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szükség van nagyszabású kampányokra, mivel „erős a nemzetközi verseny, amelyben láthatóvá kell válni”.

Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke szerint „akkor kell a kampány, amikor jól megy a bolt”. Könnyid emlékeztetett arra, hogy a következő két év során 3500-zal nő a jelenlegi budapesti szobakapacitás, ilyen dinamikus bővülésre régen nem volt példa. Azt is megjegyezte az elnök, hogy korábban volt olyan év, amikor annyi pénzből gazdálkodott az MTÜ elődszervezete, mint amennyibe most az egész kampány kerül.

A Budapest-kampánnyal párhuzamosan két másik kommunikációs kampányt is indít a Magyar Turisztikai Ügynökség. Elindul a tavaszi-nyári forgalomélénkítő belföldi kampány, amely Magyarország felfedezésre váró, kevésbé ismert helyszíneire és attrakcióra koncentrál. A napokban induló harmadik kampány pedig a regionális országokban népszerűsíti majd Magyarország vidéki desztinációit.

A film és alkotói

A filmben egy fiatal pár visz minket át a városon, a Művészetek Palotájától a Kisföldalattin és a Vasarely Múzeumon, a Széchenyi és a Gellért fürdőn, a Várkert Bazáron és az Országházon át. Az imázsfilm zenéje kifejezetten erre az alkalomra készült, amelyet a MÜPÁ-ban vettek fel, egy időben a film forgatásával.

Az imázsfilm alkotója a Graphasel nevű magyar ügynökség, olyan arculatok tervezése fűződik a nevükhöz, mint a 2017-es budapesti FINA világbajnokság, vagy a Budapest2024 olimpiai pályázat. Az imázsfilm rendezője, Mednyánszky René Aka Menzkie, aki számos nemzetközi márkához készített már reklámfilmet. Az imázsfilm zeneszerzője Karányi Dani elektronikus zenei producer, filmzeneszerző. A film főszereplői magyar divattervezők ruháit és magyar márkák kiegészítőit viselték.