Statégiai munkacsoportot alakított a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal

Forrás: turizmus.com

 2016. április 19. 16:04

Megtartotta első ülését a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal új, stratégiai munkacsoportja, amely önmagát a főváros tanácsadó testületeként definiálta.

A stratégiai munkacsoport megalakításáról a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal (FTK) március 31-i plenáris ülésén döntött. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ugyanis ezen a fórumon mutatta be Budapest turisztikai koncepcióját és saját stratégiai munkatervét, mely nem helyettesíti, hanem előirányozza az átfogó turizmus stratégia megalkotását.

Az FTK tagjai a plenáris értekezleten megkapták a mintegy 30 oldalas koncepciót, mely célul tűzi ki Budapest turizmusának fenntartható fejlesztését, mennyiségi, de főként minőségi szempontból. A koncepció a dinamikusan növekvő vendég- és vendégéjszaka szám magas – de a város befogadóképességét, tűréshatárait is szem előtt tartó – szinten történő stabilizálása mellett, az igényesebb fogyasztói rétegek felé történő határozott elmozdulást tekinti küldetésének, és ehhez megfogalmazza a BFTK – mint Budapest turisztikai menedzsment- és marketingszervezetének – stratégiai feladatait. A koncepció munkaanyagát kérésre a BFTK e-mailben elküldi az érdeklődőknek.

Az április 12-én először ülésező FTK Stratégiai Munkacsoport önmagát a főváros tanácsadó testületeként definiálta. A munkacsoport egyúttal megtárgyalta az első szükséges lépéseket és megállapodott arról, hogy rendszeresen ülésezik ezután – írja a BFTK közleményében.

A munkacsoport alapító tagjai között képviseltetik magukat a fővárosi turizmus horizontális és vertikális szereplői egyaránt, így a szállodaipar (MSZÉSZ, Flesch Tamás), a beutaztatók (MUISZ, Erdei Bálint/Takács Péter), a mobilitás (NiT Hungary, Dittel Gábor; MAHOSZ, Sztankó Attila) és az idegenvezetők (MISZ, Szuhaj Katalin) is. Kormányzati részről a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai helyettes államtitkársága képviseltette magát. Szakértői oldalról jelen volt Puczkó László, nemzetközileg elismert turisztikai szakember, továbbá Halassy Emőke, a Magyar Turizmus Zrt. kutatási irodájának vezetője.

A munkacsoport tevékenységét a BFTK koordinálja. A későbbiekben a fővárosi kerületek, illetve helyi szolgáltatók képviseletében a munkacsoport újabb tagokkal bővülhet.