Statisztika: fókuszban a gyógyturizmus és a gyógyszállodák?

 2013. december 18. 18:10

A napokban megjelenő Turizmus A 2010. közepe óta követett gazdaságpolitika és tervezés egyik sokat hangoztatott fókusza a turizmus és ezen belül kiemelten a gyógyturizmus.

Már az előző ciklus Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiája (NST) komoly fantáziát látott ezen a területen, nem beszélve a korábbi periódusok terveiről, így a 2004. évi európai uniós csatlakozás előtt a Széchenyi Terv is az egyik legjelentősebb forrása volt a gyógyturisztikai fejlesztéseknek. ez a törekvés most az Új Széchenyi Tervvel és a formálódó Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepcióval is folytatódni látszik.

Ha a közeli jövőben a magyar turizmus valóban egyik kiemelt terméke, a nemzetközi versenyképesség egyik záloga, a hazai turizmus és a magyar életminőség egyik fontos eleme lehet a gyógy-turizmus, többek között az érdekelt TDM-szervezeteknek is érdekes tájékozódási pont, forrás lehet a KSH közelmúltban napvilágot látott, „A gyógyturizmus által érintett települések általános jellemzői" c. tanulmánya (www.ksh.hu/kiadvanytar). De a rendszeres hivatalos statisztikák között is hasznos tallózni, mi mindent lehet megtudni a gyógyszállodák teljesítményeiről, az ezekben megjelenő vendégforgalom jellemzőiről.

A teljes cikk grafikonokkal együtt  ITT olvasható.