Strandfejlesztés 2.0

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2019. július 26. 10:00

A kiemelt turisztikai térségek vonzerejének növelésére indította el a kormány a strandfejlesztési program II. ütemét: a vízparti települések több mint 4,4 milliárd forintos támogatást kaptak összesen 43 szabadstrand fejlesztésére.

A februárban meghirdetett program keretében a Balatonnál 15 település 30 szabadstrandja újul meg összesen több mint 3 milliárd forintból. A Tisza-tónál összesen közel 700 millió forintot fordítanak 7 strand modernizálására, ugyanekkora összegből szépül meg a Dunakanyar 6 nyílt vízi fürdőhelye – tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A beruházásokhoz – a strandfejlesztési program 55 balatoni települést érintő, I. üteméhez hasonlóan – vissza nem térítendő hazai forrást biztosít a kormány. A cél, hogy a vízpartokon ingyenesen, de a kiemelt turisztikai térségekhez méltó körülmények között lehessen kikapcsolódni, nem csak a nyári főszezonban, de tavasszal és ősszel is.

 

Vonzó, 21. századi infrastruktúra

A nyílt vízi fürdőhelyeken egységes program keretében területspecifikus, tehát az adott helyszín igényeihez leginkább alkalmazkodó fejlesztések valósulnak meg. Az elsődleges cél a magasabb színvonalú infrastruktúra kialakítása: a partszakaszok, a zöldfelületek, a vízparti lépcsők és burkolatok éppúgy megújulnak, mint az öltözők és vizesblokkok.

Fontos szempont a családbarát szolgáltatások bővítése, a vízi attrakciók és a sportolási lehetőségek gazdagítása, valamint a vízbiztonságot növelő, vízimentést segítő eszközök beszerzésének támogatása. A főszezonon kívüli élménykínálat gazdagítása és a szezonhosszabbítást elősegítő szolgáltatások kialakítása szintén hangsúlyos.

Minden régióban külön-külön egységes arculati kézikönyv készült, az épített elemeket ennek megfelelően alakították ki. A fejlesztések nagy része a június 30-i megvalósulási határidőig befejeződik, így a magasabb minőséget biztosító szolgáltatásokat már a mostani szezonban élvezhetik a látogatók.

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a munkavégzés egyes beruházások esetében elhúzódik, de a kivitelezők törekednek rá, hogy az építési munkálatok által nem érintett területeket a strandolók zavartalanul használhatják.

A strandfejlesztések általános műszaki tartalma:

• Baba-mama szolgáltatások és szoba létesítése

• Kisgyermekekkel használható, családbarát vizesblokkok létesítése, kialakítása

• Családbarát öltözők, árnyékolt játszóterek kialakítása;

• Könnyítetten megközelíthető vizesblokkok, öltözők létesítése, kialakítása;

• Gyalogos vízbejutás feltételeinek javítását, biztosítását szolgáló beruházások;

• Wifi-hálózat fejlesztése, kialakítása;

• Strandok zöldterületi felületeinek kialakítása, megújítása

Az érintett települések

Dunakanyar: Komárom, Zebegény, Verőce, Szentendre, Nagymaros és Dömös
Tisza-tó: Abádszalók, Kisköre, Tiszanána, Sarud, Poroszló, Tiszabábolna és Tiszafüred
Balaton: Balatonakarattya, Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonkenese, Balatonlelle, Balatonmáriafürdő, Balatonőszöd, Balatonszárszó, Balatonszemes, Fonyód, Örvényes, Siófok, Szántód, Tihany, Zamárdi

 

Megszépül a szentendrei Postás-strand

Július 3. hétvégéjén, az Ister-napokon gazdag programokkal ünnepli meg Szentendre a belvárosi Postás-strand újjászületését. A régóta kedvelt, ám hivatalos szabadstrandként csak 2016 óta működő, 300 méter hosszú, homokos partszakaszon és a mellette elterülő, hatalmas parkban a MTÜ közel 100 millió forintos támogatásából hajtanak végre nagy volumenű fejlesztéseket. A part közelében öltözők, tusolók épülnek, baba-mama kuckót alakítanak ki.

Megszépül a Postás-strand Szentendrén

Fotó: Szentendre város

A játszóteret felújítják, új játszóeszközöket telepítenek, a park másik részén fitness parkot létesítenek. A strandröplabdapálya lelátót kap, járdákat építenek, kerékpáros pihenőt alakítanak ki, a tűzrakó helyeket közelebb helyezik a parthoz, továbbá egy új lejárót is megnyitnak a strand megközelítésére. A város egyik művésze félgömb formájú, a naptól védő pihenőgubacsokkal ajándékozza meg a látogatókat.

 

Félmilliárd forint a strandra Tiszafüreden

Tiszafüred évi 30-35 ezer látogatót fogadó szabadstrandja két pályázatban is érintett: a 390 méter hosszú partszakasz az MTÜ 100 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásából, valamint 400 millió forintos TOP-os forrásból szinte teljes egészében megújul – tájékoztatta szerkesztőségünket Virág Tibor, a település alpolgármestere.

A strandfejlesztés látványterve

Fotó: Tiszafüred város

Az uniós forrásból új központi fogadóépületet építenek öltözőkkel, zuhanyzókkal, mosdóval, baba-mama- és elsősegélyszobával. A homokos strandfoci- és strandröplabdapályát és a lelátót felújítják, kiszolgáló épületet emelnek. A vendéglátóegységek új, egységes teraszt kapnak. A pályázat a régi játszótér felújítására, a terület parkosítására, sporteszközök vásárlására is kiterjed. A munkálatokat a szezonzárást követően indítják.

A hazai forrásból megvalósuló fejlesztéseket viszont már az idei szezonban élvezhetik a látogatók. Moduláris elemekből napozási és fürdőzési lehetőséget biztosító, többféle élményelemet (vízilabdapálya, játéksziget, napozóstég) magában foglaló stégrendszert építenek. Multifunkcionális műanyag pálya épül 4 streetball-, 4 lábtenisz- és egy teniszpályával, kültéri fitness parkot hoznak létre, két úszómesteri motorcsónakot vásárolnak.

 

Még kedveltebb lehet Kenese

A balatonkenesei Alsóréti-szabadstrandot évente több tízezren látogatják kora tavasztól késő őszig. Az infrastruktúrát az MTÜ nettó 62,6 millió forintos támogatásának és a 3-4 millió forintos önkormányzati hozzájárulásnak köszönhetően itt is korszerűsítik: a balesetveszélyes, elöregedett fákat kivágják, növényeket telepítenek, fákat ültetnek, öntözőrendszerrel karbantartott gyepet telepítenek és burkolt járdafelületeket alakítanak ki.

A játszótér korszerűsítésére 20 millió forintot fordítanak. Lesz LED-es, napelemes közvilágítás, árnyékolók nyújtanak majd védelmet a naptól, a kisebb gyermekek homokos lidót élvezhetnek. A területen padokat, hulladékgyűjtőket, kerékpár tárolókat, térfigyelő kamerákat helyeznek el, lesz értékmegőrző és ingyenes wifi is. A fedett férfi-női öltözőt felújítják, baba-mama szoba és kisgyermekkel használható mellékhelyiségek növelik a családosok komfortérzetét.

A vízbe jutást korlátok kihelyezésével igyekeznek biztonságosabbá tenni. A strand a munkálatok ideje alatt is látogatható, az új szolgáltatásokat július közepétől élvezhetik a látogatók.

 

Új strand születik Balatonakarattyán

Balatonakarattya aprócska, körülbelül 150 méteres partszakasszal bíró, s az idei szezonig egyetlen büfével üzemelő szabadstrandján évente körülbelül 400 fő élvezte a tó nyújtotta örömöket. Az 56,7 millió forintos támogatásból végrehajtott beruházás után vélhetően megtöbbszöröződik a látogatók száma: családbarát vizesblokkokat alakítanak ki, új lépcsőket vásárolnak, ezekkel javítják a vízbe jutás feltételeit. A lídós partszakaszt feltöltik homokkal, megújítják és korszerű közvilágítással látják el a zöldterületeket, egyes részeket térburkolattal látnak el.

Fix vagy mobil pihenőágyakkal, árnyékolókkal, bútorokkal pihenőterületeket alakítanak ki különböző korosztályok számára. Padokkal, utcabútorokkal, új játszótéri elemekkel teszik komfortosabbá és élvezetesebbé a pihenést. A projekt június végi átadását követően akadálymentesített, családbarát öltöző és baba-mama szoba kényelmét is élvezhetik majd a vendégek.

Írásunk eredetileg a Turizmus.com magazin július–augusztusi számban jelent meg. Szeretne még több hasonló témájú cikket olvasni? Kattintson ide!