Stratégiai együttműködés a kertörökség népszerűsítésére

Forrás: turizmus.com

 2022. július 14. 10:39

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Kertörökség Alapítvány együttműködési megállapodást kötött, amely többek között a hazai kertörökség minősítési rendszerének kidolgozására és a turisztikai vonzerőt jelentő kertörökségi helyszínek belföldi és külföldi népszerűsítésére terjed ki.

A hazai kertturizmus fellendítése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA).

A dokumentum rögzíti, hogy történeti és történeti értékű kertjeink a kulturális örökségünk meghatározó részei. A felek rövid távú célja a Magyar Történeti Kertútvonalak létrehozása, azok nyomtatott és mobilapplikációs térképen történő megjelenítése az ott elérhető szolgáltatásokkal kiegészítve.

A stratégiai partnerség kiterjed a hazai kertörökség minősítési rendszerének kidolgozására, az együttműködésre az idegenvezető-képzésben, valamint a Tourinform-irodák szakmai tevékenységének támogatására is. Tervek között szerepel a történeti kertek fenntartását, kezelését, menedzsmentjét érintő posztgraduális képzés indítása is, amely a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének bevonásával valósulhat meg.

A gyulai Almásy-kastély parkja kertturisztikai szempontból is meghatározó

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a megállapodás kapcsán hangsúlyozta: „Egyre nagyobb a kereslet a kulturális turizmushoz kapcsolódó minőségi, természetközeli élményt nyújtó programok iránt. Fontos, hogy a hazai kertturisztikai termékek szolgáltatási színvonala elérje a nyugat-európai szintet. Mindehhez a turisztikai szereplők olyan hatékony együttműködésére van szükség, mint amilyen az MTÜ és az MKA között kötött megállapodás is.”

Herczeg Ágnes, az MKA elnöke elmondta: „Az MKA széles hazai tudományos és kiterjedt külföldi szakmai kapcsolatokkal rendelkezik. Célja, hogy hazánkban is méltó rangján kezeljék a kertörökséget, amelynek megóvásában és fejlesztésében ma már elengedhetetlen szerep jut a kertturizmusnak. Az MTÜ-vel kötött együttműködés a fenntarthatóság egyik fontos pilléreként hozzájárul a magyar kertörökség újjáteremtéséhez”.

Hazánkban csaknem kétezer olyan kert van, amelyek természeti, műemléki, kertépítészeti értékei jelentősek, mindezek óriási lehetőséget jelentenek a turizmus számára. Az elmúlt években a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében számos kastély és vár újult meg. A kertturizmus mára olyan turisztikai termékké vált, amely meghosszabbítja a tartózkodást és újabb utazásra inspirál. Egy közelmúltban készült felmérés szerint a történeti kerteket, arborétumokat is érintő utazások 93%-ban kapcsolódnak valamilyen további programhoz.

Magyarországon az MTÜ által azonosított 175 legjelentősebb turisztikai attrakció közül a leglátogatottabb, kertturisztikai szempontból is meghatározó parkkal rendelkezik a Gödöllői Királyi Kastély, a keszthelyi Festetics-kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. Ez a három attrakció 2021 nyarán több mint 762 ezer látogatót vonzott, amelyek 96%-a belföldi látogató volt.