Stratégiai együttműködés a természetjárás továbbfejlesztéséről

Forrás: MTI

 2018. március 26. 19:36

A magyarországi természetjáró- és túramozgalom további fejlesztéséről írt alá stratégiai együttműködési megállapodást a kormány a Magyar Természetjáró Szövetséggel.
A megállapodást a kormány nevében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos és Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott írta alá Garancsi Istvánnal, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökével.

Nagy István hangsúlyozta: a mai urbanizált embernek szüksége van arra, hogy a természetben lehessen és fontos, hogy ezt minél komfortosabban, a 21. század kihívásainak megfelelően tehesse meg. Erről szól a megállapodás.

Az államtitkár felidézte, hogy a magyar erdők több mint felét kezelő 22 állami erdészeti társaság 2014-ben került újra a Földművelésügyi Minisztérium szakmai és gazdasági irányítása alá. A kormány az elmúlt években nagyobb hangsúlyt fektetett az erdők közjóléti funkciójának erősítésére, amelynek köszönhetően az állami erdőkben kimutathatóan évről-évre nő a természetjárók száma.

Az állami erdőkben kimutathatóan évről-évre nő a természetjárók száma

Fotó: turizmus.com

Az állami erdészeti társaságok kezelésében összesen 81 kilátó, 159 szálláshely, 58 erdei iskola és 25 látogatóközpont van, ezek létesítésére, valamint felújítására került sor eddig, de a kormány, a folyamatban lévő turistaház-felújítási programjának köszönhetően a közeljövőben további 15 erdei szálláshelyet újít fel teljes körűen.

Nagy István hozzátette: egy tavaly decemberi kormányhatározat értelmében a természetjárás alapinfrastruktúrája részének tekinthető turistaszállás-hálózat megújítására és fejlesztésére mintegy 2,9 milliárd forintot fordít a kormány.

A Magyar Természetjáró Szövetségnek az a feladta, hogy a 2010 óta megvalósult fejlesztéseket, a megújult objektumokat és attrakciókat minél ismertebbé tegye és tovább gondozza – hangsúlyozta Garancsi István. Az elnök elmondta, hogy céljaik között szerepel, hogy a jövőben tovább fejlesztik majd az Országos Kéktúra útvonalait és az ehhez kapcsolódó 21. századi eszközöket, szolgáltatásokat, valamint tovább folytatódik a turistautak felmérése és nyilvántartásba vétele, a természetjáró kártyák hálózatának és a természetjáráshoz kapcsolódó attrakcióknak bővítése is.