Súlyos büntetés vár Írországra

Forrás: turizmus.com

 2019. március 11. 15:14

Az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordult, mivel Írország nem ültette át határidőre jogrendjébe a csomagtúrákra vonatkozó közösségi szabályozást.

Az Európai Bizottság március 7-én kelt határozata arra kéri a Bíróságot, hogy egy minimum 1,181 millió eurós bírságot, valamint minden napos késedelemért további 15 996 eurót büntetést szabjon ki Írországra a mulasztásért. A jelentős összeg kiszabását elsősorban a mulasztás súlya miatt ítélték meg, és azt is figyelembe vették, hogy a hivatalos határidő már régen lejárt.

A Bizottság az indoklásban emlékeztet arra, hogy az utazási csomagokra vonatkozó modern szabályozás garantálja, hogy az utazók átlátható információkat kapnak a lefoglalt csomagtúrával kapcsolatban, beleértve az árakat és a fizetendő esetleges egyéb díjakat.

Az EU új szabályozása, amely Magyarországon is 2018 január elsején lépett életbe, erősebb elállási jogot adott az utasok kezébe, tisztázta a felelősséggel, visszatérítéssel és az iroda esetleges csődje esetén az utasok hazahozatalával kapcsolatos szabályokat. A rendelkezések egyértelműbbé és könnyebbé tették a vállalkozások számára a határon átnyúló működést.

Készítheti a bukszát az ír kormány

Fotó: Pixabay

A Bizottság közleménye emlékeztet arra, hogy a tagállamok 2015-ben állapodtak meg arról, hogy 2018. januárjától törvénybe iktatják, július elsejétől pedig életbe léptetik saját jogrendjükben az új szabályokat. Tavaly márciusban a hatóság hivatalos levélben értesítette az ír kormányt elmaradásukról, ennek ellenére ott még nem történt meg a jogharmonizáció.