„Szabadjára engedhettük a fantáziánkat"

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. február 28. 13:24

2021-ben harmadszor hirdette meg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) az egyetemi hallgatókat megszólító CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyt. A három nyertes csapat közül elsőként az Aktív turizmus kategóriában pályázó Illatkakalandorokat mutatjuk be.

A pályázat kiírásakor elhangzott, hogy a pandémia okozta kihívások még inkább felerősítették az innováció szerepét, és a zsűri bizakodását fejezte ki, hogy a fiatalok ezúttal is olyan értékes ötletekkel állnak majd elő, amelyekből a későbbiekben új szolgáltatások születhetnek. Ilyen ígéretes pályázatnak bizonyult az Aktív turizmus kategóriában győztes Illatkalandoroké. Ferenczi Luca Sára (ELTE), Fauszt Márk Ede (Budapesti Gazdasági Egyetem) és Pálos Marcell (ELTE) egy játékos aromatúra tervét dolgozták ki egyedi illatpumpa felhasználásával.

Fauszt Márk Ede és Pálos Marcell nem először vesznek részt CheckINN pályázaton: a 2021-es CheckINN feszten Beginner Fesztiválműhely néven – Kuba Ágnes Krisztinával (BGE) együtt – Téli Balaton kategóriában első helyen végeztek a steampunk művészeti szubkultúrát népszerűsítő, szezonhosszabbító fesztiválötletükkel.

 

Kiaknázatlan terület

Az Illatkalandorok formáció tagjai közeli barátok, egy kreatív múzeumi csapatban ismerkedtek meg néhány évvel ezelőtt, az illatpumpával is ott találkoztak először. Akkor egy prototípus el is készült az eszközből, de a projekt végül nem valósult meg.

A 2021-es CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny kiírásakor jutott eszükbe, hogy előveszik és továbbgondolják az ötletet, és ezzel pályáznak Aktív turizmus kategóriában.

A korábbinál komolyabb, strapabíróbb pumpát terveztek, és egy különböző helyszíneken – arborétumban, vadasparkban, múzeumban, látogatóközpontban stb. – megvalósítható tematikus ismeretterjesztő játékot írtak hozzá.

Mivel több száz aroma kapható, az illattúra rengeteg variációs lehetőséget hordoz, ráadásul a programot befogadó helyszínek a saját profiljukhoz igazíthatják a pumpákba tölthető aromákat. A tematikus túrával elsősorban családokra, iskolai csoportokra gondoltak, de úgy vélik, a játék háromtól kilencvenéves korig bárkit megmozgathat.

Az Illatkalandorok

Fotó: MTSZA

A csapat a témában kutakodva nemzetközi szinten sem talált hasonló aromajátékot. Bár a turizmus már foglalkozik az illatokkal, amit a világszerte működő aromamúzeumok is jeleznek (Magyarországon tavaly nyílt meg az első illatmúzeum Pannonhalmán), úgy tűnt számukra, hogy ez a terület még közel sincs kiaknázva. Ez a felismerés további motivációt adott a pályázat kidolgozásához.

 

„Sokat profitáltunk a versenyből"

A csapat tagjai a projekten összességében közel három hónapot dolgoztak. Szétosztották a feladatokat, online megbeszéléseket tartottak, az utolsó simításokhoz pedig személyesen is összeültek.

Bár egyikük sem közvetlenül a turizmusban képzeli el a jövőjét – Ferenczi Luca Sára nemzetközi gazdaságtant és japán nyelvet tanul, Pálos Marcell jogász lesz, Fauszt Márk Edét pedig a rendezvényszervezés érdekli –, mindannyian úgy gondolják, sokat profitáltak a versenyből.

„Nagyon hasznos, hogy csapatban tudtunk dolgozni egy komolyabb, nagyobb pályázaton, amelyet sokszor át kellett gondolni és olvasni ahhoz, hogy végül egységes, rendezett egésszé álljon össze. Azt is élveztük, hogy nem korlátozott minket semmi, szabadjára engedhettük a fantáziánkat, ami jobbnál jobb ötleteket hozott. Közben fejlődött a kreativitásunk, és végül visszajelzést kaptunk arról, hogy ezek szerint van keresnivalónk a hasonló pályázatok területén" – mondják.

Már elkészült a projekt folytatásának a terve is

Fotó: MTSZA

A munka folyik tovább

A turizmusszakmának is fontos, hogy átvegye azt a friss szemléletet és fiatalos lendületet, amit az innovációs versenyre jelentkező egyetemisták képviselnek. Ezért a pályázatok sorsa nem ér véget az eredményhirdetéssel: a projektgazda MTSZA támogatja az ötletek konkrét piaci környezetben történő megvalósulását, és igény esetén szakmai tanácsadást és konzultációkat is biztosít a csapatoknak.

Luca, Márk és Marcell sem szeretnék elengedni a projektet, ezért – már nyertesként – készítettek egy komolyabb költségvetési tervet a megvalósításra, és folynak a megbeszélések a CheckINN csapatával a további támogatásról.

Néhány lehetséges helyszínnel már előzetesen felvették a kapcsolatot, s bár megállapodás még nem született, például az Agóra Tudományos Élményközpontok országszerte nyitottak az együttműködésre.

Az illattúra marketingjére pillanatnyilag kétféle elképzelésük van: rövid távon magát a programot értékesítenék a befogadó helyszíneknek, akik saját csatornáikon promotálnák az illattúrát; hosszabb távon pedig, a bevonható források függvényében, akár egy saját brand is felépülhet Aromaturizmus néven.

 

Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2022. márciusi számában jelent meg. Ha Ön még nem előfizetője a lapnak, ezen a linken megrendelheti.