Megújult képzései mellett e-learning platformot is indít a Magyar Turizmus Akadémia

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 18. 08:15

A Magyar Turizmus Akadémia tervezett új e-learning portálját, valamint megújult szakmai képzési portfólióját is bemutatták "A képzés az új megtartás?" című szakmai konferencián, melynek egyik fókuszpontja a munkaerőfejlesztés és a képzések munkaerő-megtartó hatása volt.

A Radisson Blu Béke Hotelben szeptember 15-én megtartott konferencia délelőtti előadásai a munkaerőpiaci helyzet jelenlegi és jövőben kihívásaival foglalkoztak.

 

Legyen a tanulás élmény!

A konferencia délutáni folytatásában Koltányi Gergely tanulási élménytervezési vezető (Nitrolearning Zrt.) arról beszélt, hogyan lehet elérni, hogy a munkavállalók továbbképezzék magukat. Elmondta: a tanulási készség mindenkiben ugyanúgy működik, nincs különbség a férfiak és nők, idősek és fiatalok között – egyedül a környezetünk változott drasztikusan: sokkal élmény- és ingergazdagabb tananyagokra van szükségünk, hogy a digitális technológia (social media, streaming szolgáltatók) adta impulzusok ellenében megszerezhessék a figyelmünket. Így leginkább az élmények és a siker érzete a kulcsa ma a tanulásnak, szemben a korábbi frontális oktatással, ami nem köti le a figyelmünket.

Koltányi Gergely

Fotó: Magyar Turizmus Akadémia

Az egyik nagy nehézség, hogy időben összehozhatóak legyenek a képzések, mert mindenkinek egyéni időbeosztása van és más-más időben tud – és akar – tanulni. Ehhez tökéletesek az e-learning anyagok például, amelyek bárhol és bármikor elérhetőek. Emellett erős érzelmi kapcsolatot kell kialakítani a tanulókkal, elérni, hogy egy flow élmény legyen a tanulás. Ehhez az kell, hogy az anyag releváns legyen, róla szóljon, sikerélményt kapjon és meg is tudja beszélni – ez pedig nem megy másképp, mint hogy megismerjük a tanulót, a rövid és hosszú távú terveit és hogy mi érdekli, vagy éppen mi stresszeli őt. Így sikert érhet el, ami a következő lépcsőfokra viszi. A másik legfontosabb tényező tanulásnál, hogy a kíváncsiságot kell felkelteni.

 

Képzési portfólió és e-learning platform az Akadémiától

És hogy hogyan hasznosítható mindez a képzésekben? Lénárd Gábor, a Magyar Turizmus Akadémia ügyvezetője és Bacsi Krisztina szakmai vezető erről is beszéltek előadásukban, amikor az Akadémia képzési portfóliójáról, módszertanukról és az új e-learning felületről számoltak be.

Lénárd Gábor és Bacsi Krisztina

Fotó: Magyar Turizmus Akadémia

Mint a délelőtti előadásokból és kerekasztal-beszélgetésből is kiderült, a vezetőkön óriási nyomás és hangsúly van, hogy egyrészt kineveljék saját utánpótlásukat és átadják a tudásukat, másrészt vezetőként a szakmai munkában is részt vegyenek, ezért ebben – és a munkavállalók szakmai tudásának, kompetenciáinak fejlesztésében – szeretne a Magyar Turizmus Akadémia képzési programjai által szakmai segítséget nyújtani. A cég stratégiai célja, hogy a szakma továbbképző központja legyen, ezért a képzéseik szakképzésre és felsőoktatásra is épülnek, és olyan tudást adnak, melyek a gyakorlatban is jól hasznosíthatók.

Megjegyezték, ahogy Koltányi Gergely előadásából is kiderült, a klasszikus tantermi képzések ma már nem kötik le olyan könnyen az emberek figyelmét, így inkább az élményalapú, digitális, jutalmazó tanulásra kell fókuszálni. Mivel a koronavírus-járvány is felgyorsította a digitalizációt, egyre több helyen használták a digitális eszközöket, platformokat (Zoom, MSTeams), így sokkal könnyebben tudtak adaptálódni a résztvevők az online képzésekhez.Az Akadémia különlegességét az adja, hogy zömében online platformokon keresztüli képzéseket kínál, néhány klasszikus személyes képzés mellett. A képzések időtartamát úgy állították össze, hogy beleférjen a munkarendbe, a tréningek módszertana pedig ugyanazt a tanulási élményt nyújtja, mint akár egy személyes képzésnél. Az online képzések mellett e-learning tananyagok is segítik a tanulást. Ezek akár a képzés előtt, egyfajta bevezető, felkészítő anyagként, vagy a képzés után kiegészítésként is használhatók.

A digitális oktatás ráadásul lehetőséget teremt arra is, hogy ne csak Budapest-fókuszúak legyenek a képzések, hiszen a turisztikai szolgáltatók, szálláshelyek,  vendéglátó egységek, attrakciók, utazási irodák, egyéb szolgáltatók vidéken is nagy számban jelen vannak és nekik is van igényük munkatársaik és vezetőik továbbképzésére. Emellett fontos még a karriertervezés segítése és az ügyfélközpontú szemlélet erősítése.

Bacsi Krisztina ezután a képzésportfólióba engedett bepillantást. Elmondta, hogy  képzéseiknek három csoportja van.

  1. Nyílt képzések, ezekre bárki jelentkezhet, 4-6 órás rövid, hatékony  (vezetői, HR-támogató, kommunikációs, protokoll, online marketing és értékesítési) kompetenciafejlesztésekről van szó.
  2. A szakmai szervezetekkel fejlesztett hosszabb, 30-60 órás szakmai képzések, melyek az adott szakterület szakmai tudását ötvözik a kompetenciafejlesztéssel.
  3. Az e-learning platformon elérhető anyagok, melyek kiegészítik az első kettőt, többlettudást adnak és bárki számára ingyen elérhetők.

Bacsi Krisztina

Fotó: Magyar Turizmus Akadémia

A konferencián bemutatták a Magyar Turizmus Akadémia új e-learning platformját is. Ennek különlegessége, hogy az anyagok bármikor, bárhol elolvashatók, meghallgathatók, megállíthatók – tehát mindenki a saját tempójában sajátíthatja el az ismereteket. Nagy előnye, hogy ingyenesen állnak rendelkezésre a kedvezményes árú személyes képzések mellett. A tervek szerint október elején indul az e-learning platform, ahol akár kategóriák szerint, akár karrierutak, munkakörök szerint is szűrhetők a tananyagok: van szálláshely-üzemeltetéshez, vendéglátáshoz vagy szállásminősítéshez kapcsolódó anyag, de a kommunikáció, értékesítés, online marketing, illetve a digitális és a nyelvi kompetenciák is fejleszthetők.A platform 60 anyaggal indul majd, ezek finomhangolását végzik a következő hetekben. A munkáltatók számára céges regisztrációt is biztosítanak (pl. 10 fős csomag), mely segít abban, hogy követni tudják, hol tartanak a munkavállalók az anyagokkal, egy helyen láthatják a képzéseket, egy helyen tudják beiskolázni a dolgozóikat.

 

Személyiségtípusok a munkahelyen

A konferencia utolsó előadásán a gyakorlatban is ízelítőt kaptak a résztvevők a Magyar Turizmus Akadémia képzéseiből. Tóthné Márton Gabriella, az Akadémia módszertani vezetője, a Kontakt Szervezetfejlesztő Kft. ügyvezetője és Szűcsné Szabó Katalin tréner a különböző személyiségtípusokról tartottak egy minitréninget, ahol megtudhattuk, milyen négy alap személyiségmodell jelenhet meg a munkahelyünkön és hogyan tudjuk HR-esként, vezetőként, illetve egyénként is hasznunkra fordítani ezeket.

Fontos, hogy a hatékony munkavégzéshez megfelelő motivációt, segítséget tudjunk nyújtani a munkavállalóknak személyiségtípusuknak megfelelően, és a csapatok összeállításánál, feladatkiosztásnál sem mindegy, hogy ki milyen módon dolgozik, küzd meg a nehézségekkel.

Emellett a vendégtípusoknál is fontos egy-egy személyiségtípus felismerése, mely a kommunikáció sikerességében és így a vendégelégedettség növelésében is segít. Ehhez konkrét, vendégtípusokra épülő kommunikációs képzést kínál az Akadémia.