Szakmai kiegészítés a turizmusmentő javaslatcsomaghoz

Forrás: turizmus.com

 2020. április 05. 20:48

Az utazási irodások közösségének észrevétele alapján módosította az öt szakmai szervezet a kormány számára összeállított turizmusmentő javaslatcsomagját.

Április 2-án a turizmus.com nyilvánosságra hozta azt a javaslatcsomagot, amelyet a koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetre reagálva öt turisztikai szakmai szövetség (MSZÉSZ, MUISZ, MARESZ, MABEUSZ, VIMOSZ) készített és nyújtott be március 26-án a Magyar Turisztikai Ügynökségnek és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek a kormány gazdaságstabilizáló programcsomagjához ajánlásként.

A javaslatok nyilvánosságra hozatala után, az utazási irodások közösségének észrevétele alapján és a MUISZ kezdeményezésére az öt szakmai szervezetek létszámmegkötés nélküli módosító javaslatot tett, tekintettel a kis létszámú irodák számosságára.

Az április 3-án az MTÜ-nek benyújtott módosító javaslat szerint a 6. pont szövege így az alábbiak szerint változott – tájékoztatta szerkesztőségünket az öt szakmai szervezet nevében a VIMOSZ.

„6. „Munkahelymegőrző támogatás program” kiterjesztése utazási irodákra, rendezvényszervező vállalkozásokra és beszállítóira, valamint a közétkeztetésben résztvevő vállalkozásokra.

Javasoljuk az ötös pontban leírt munkaerő-megtartó pályázat kedvezményezetti körét a fent leírt szabályok alkalmazásával, létszámkorlátozás nélkül az utazási irodákkal, rendezvényszervező vállalkozásokkal és beszállítóikkal, valamint a közétkeztetésben résztvevő vállalkozásokkal is bővíteni.”

A kis létszámmal dolgozó utazási irodákon is segítene a javaslatcsomag

Fotó: 123rf.com

Az öt szakmai szövetség által benyújtott javaslatcsomagról, amely azonnali intézkedést igénylő, középtávú és hosszú távú javaslatokat is tartalmaz, Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke az InfoRádiónak is nyilatkozott a hétvégén. Az interjút ITT hallgathatja meg.