Szállodai mélygarázsokra nem vonatkozik az ingyenes éjszakai parkolás

Forrás: turizmus.com

 2020. november 23. 10:49

Az 512/2020. (XI. 21.) Korm. rendeletben előírt díjmentes éjszakai parkolás engedélyezésének kötelezettsége nem vonatkozik a szállodák tulajdonában lévő parkolókra (mélygarázsokra) jogi szakértőnk értelmezése szerint.

Arra kértünk Salamon András utazási szakjogászt, értelmezze olvasóink számára a nemrégiben megjelent 512/2020. (XI. 21.) Kormányendeletet.

A rendelet 1. § kereskedelmi célú, öt pontban megnevezett parkolókra vonatkozik (ezek együttes meghatározása: "a továbbiakban együtt: kereskedelmi célú parkolási létesítmény" – írja Salamon András.

Csak a képen is látható "kereskedelmi céllal" épült parkolókra vonatkozik a rendelet

Fotó: 123rf

A "kereskedelmi cél" alapján véleményem szerint csak azokra az építményekre, létesítményekre alkalmazható a rendelet 1. §, amelyek kifejezetten vagy kizárólagosan azért épültek, hogy ott járművek parkoljanak, azaz az építmény, a létesítmény rendeltetése a parkolás.

A szálloda mélygarázsa nem kereskedelmi céllal épült, hanem annak, mint építménynek a része (mint az emelet, az ott lévő szobák stb.), amely a vendégek járműveinek az elhelyezésére szolgál, még akkor is, ha ezért a szálloda díjat számol fel (ahogy a szállodai szoba: az a vendég elhelyezésre szolgál).

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló (OTÉK) 253/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet 42. § (1) - (15) bekezdései rendelkeznek a gépjárművek elhelyezéséről. Ennek értelmében a 2014. január 1. után épült vagy átadott új építményekben meghatározott számú gépjármű elhelyezéséről kellett gondoskodni. Nem ellenérték fejében történő parkolás, hanem elhelyezés.

A 42. § (16) és (17) bekezdései rendelkeznek "Az ellenérték fejében várakozó- (parkoló) hely értékesítésére szolgáló építmények...." létesítéséről.

A hivatkozott 42. § értelmében vannak olyan építmények, amelyek egyéb célra épültek (szálloda, irodaház), ahol részben a rendelet előírása alapján kötelező meghatározott számú gépjármű elhelyezéséről gondoskodni, és vannak olyan építmények (a (16) és (17) bekezdések), amelyek kifejezetten ellenérték fejében történő parkolás céljából épültek.

Mindezek alapján véleményem szerint a szállodák, irodaházak mélygarázsai nem minősülnek a 42. § (16) és (17) bekezdései szerinti "ellenérték fejében parkolóhely értékesítésére szolgáló építménynek", azaz nem az 512/2020. Korm. rendelet 1. § szerinti kereskedelmi célú parkolónak, ezért az 502/2020. (XI. 21.) Korm. rendelet 1. § nem alkalmazható ezen parkolókra.

– fogalmazott Salamon András.

 

Kormányszóvivő: a bevásárlóközpontra kiterjed a rendelet

Hétfő este 7-től lép életbe a parkolóházak ingyenes éjszakai használatáról szóló, szombaton bejelentett kormányrendelet – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hozzátette: a kormányrendelet arra kötelezi a bevásárlóközpontokat, hogy megnyissák és ingyenessé tegyék parkolóházaikat az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban. A döntés célja a járvány terjedésének lassítása.

Mint mondta, a rendelet szerint a P+R parkolóházak, zárt felszíni parkolók és nem zárt felszíni parkolók díjfizetés nélkül vehetők igénybe éjszakánként.

A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni. A rendelet az állami tulajdonú cégek közterületi parkolóit is ingyenesen használhatóvá teszi.