SZÉP-kártya: módosított szabályok

Forrás: turizmus.com

 2019. január 03. 16:18

A 311/2018. (XII. 27.) Kormányrendelet módosította a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Kormányrendeletet.

A módosítás szerint növekszik a Szolgáltató részére felszámításra kerülő jutalék maximális mértéke: 2019. január 1. napjától 3,6% + ÁFA. A minimum 12 forintos jutalékmérték változatlan marad.

A Kormányrendelet előírja továbbá, hogy a SZÉP Kártya-kibocsátó 2019. január 1. napjától a szolgáltatóktól kapott jutalék 50 %-át a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány részére ajánlja fel. Az Alapítvány az összeget a SZÉP Kártyával, illetve azzal összefüggő tevékenység költségeire fordítja. A változást mind a három kibocsátó bank átvezette az ÁSZF-jén, és publikálták is a honlapjaikon.

Szerkesztőségi megjegyzés: első látásra a terhek növekedését jelenti a megemelt jutalékszint a kártyaelfogadók, így a szállodák számára, azonban, mivel a SZÉP-kártya maradt az egyetlen kedvezően adózó béren kívüli juttatás Magyarországon, a forgalom jelentős növekedésére lehet számítani.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a jutalék 50%-át ezentúl megkapó Magyar Turisztikai Szövetségnek alapító tagja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége is, ráadásul, információink szerint, az összeget a szakmai szövetségek igényeivel összhangban költik el olyan célokra, mint pl. a szakmai képzés, vagy a belföldi turisztikai marketing.