Növekedést mutatnak a szatellitszámlák is

Forrás: turizmus.com

 2017. december 31. 12:23

Egyre nagyobb a részesedése a nemzeti össztermékből a magyar turizmusnak - ez derül ki a KSH 2015-re vonatkozó turizmus szatellitszámláiból.

A Központi Statisztikai Hivatal december 21-én hozta nyilvánosságra „Turizmus szatellitszámlák 2014-2015” című, a szakma által régen várt publikációját, amely a 2004. óta megjelenő sorozatnak a hatodik tagja.

A kiadvány célja a turizmus-szatellitszámlák részletes bemutatása 2014–2015-re.

A turizmus-szatellitszámlák olyan harmonizált rendszer, melynek segítségével mérhetővé válik a turizmus átfogó gazdasági teljesítménye. Keresleti oldalon megjelennek a lakossági utazások és költések, a kínálati oldalon a turizmus nemzeti számlák módszertanával előállított termelési számlái. Így kimutatható, hogy mennyi a turizmus hozzájárulása a gazdasághoz és mennyi a turizmusban foglalkoztatottak aránya.

A jelenlegi módszertan szerint a következő tevékenységek tartoznak a turizmus ágazatba: szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, vasúti, közúti, vízi, illetve légiforgalmi személyszállítás, személygépjármű- kölcsönzés, utazási irodák, utazásszervezők és egyéb foglalási tevékenységek, kulturális szolgáltatások, valamint sport- és szabadidős tevékenységek. Turizmushoz kapcsolódó egyéb ágazatok még a gyógyfürdő- szolgáltatások, valamint a szállítást kisegítő tevékenységek.

A KSH szerint 2015-ben a turizmusra jellemző ágazatok hozzáadott értékének aránya a nemzetgazdaság egészének 6,4%-a volt, ez a tovagyűrűző hatással együtt 10,3%-ot jelent.

A turizmus foglalkoztatottságra gyakorolt, közvetlen és közvetett hatása a nemzetgazdasági foglalkoztatottság 13%-a volt.

A külföldiek magyarországi turisztikai kiadásai (fogyasztása) 2015. évben 1235 milliárd forintot tettek ki. A lakosság hazai turisztikai kiadásai 2015-ben elérték a 654 milliárd forintot. A turisztikai ágazatokban a turisztikai célú bruttó állóeszköz-felhalmozás 534 milliárd forint volt.

A magyar turizmus teljesítménye a 2013-as turizmus szatellitszámlákkal összevetve minden szempontból növekedést mutat: 2013-ban az ágazatok hozzáadott értékének aránya a nemzetgazdaság összesenből 6,1% volt, ez a multiplikátorhatással együtt 9,8%-ot jelentett. 2013-ban a turizmus közvetlen és közvetett módon összesítve a nemzetgazdasági foglalkoztatottság 12%-át adta.

Az ágazat nemzetgazdasági súlya nő

Fotó: pixabay

A kiadványhoz – amely a KSH honlapjáról ingyen letölthető - kapcsolódó táblák megfelelnek a nemzetközi ajánlásoknak, így más országokéval is összehasonlíthatóak, mind tartalom, mind felépítés szempontjából.

A témával részletesen foglalkozunk majd a turizmus.com magazin januári számában.