Szeptemberben is a turizmus volt a legválságállóbb szektor

Forrás: turizmus.com

 2023. október 09. 17:18

A Turizmus Konjunktúra Index 2023 szeptemberében -3ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket a szezon végeztével enyhén romlónak érzékelik.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

Az index 3 ponttal csökkent a kilencedik hónapban, mely elmarad az augusztusi növekedés mértékétől, azonban 4 ponttal meghaladja az egy évvel ezelőtti értékét.

tki_index_grafikonok

Mindhárom alágazatban csökkent az index, legnagyobb mértékben (7 ponttal) a szálláshely szolgáltatásban. A TKI index szeptemberben kissé magasabb volt a GKI EU számára végzett konjunktúrakutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúraindexénél (-5 pont), illetve magasabb a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexnél (-9 pont). A szolgáltatási szektor konjunktúraindexe stagnált szeptemberben.

tki_index_grafikonok

A régiók közül egyedül Közép-Magyarországon pozitívak a kilátások, míg a többi régió vállalkozásai stagnálás közeli állapotot vagy dekonjunktúrát jeleztek (TKI: -1 és -19 között). A turisztikai cégek 52%-a a működési költségei növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten. Az átlagos növekedés 35%-ot tett ki (ez magasabb az augusztusban mért 31%-nál).

Szeptemberben a turisztikai cégek 68%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten, 31%-uk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 1% jelzett.

Az áremelkedés átlagosan 13%-os volt az előző év azonos időszakához képest. Vagyis a működési költségek és a szolgáltatási árak emelkedése közötti olló immár két hónapja újranyílik – elemzi a számokat a GKI.

tki_index_grafikonok

Szeptemberben a turisztikai cégek 9%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát (júliusban 15%, augusztusban 12% volt ez az arány), 89%-uk nem változtat az árakon, míg csökkentést 2% jelzett.

(Borítókép: 123rf.com)