Szerdától nyithatnak az üzletek, este 10-kor kezdődik a kijárási tilalom

Forrás: turizmus.com

 2021. április 06. 17:58

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy megvan a 2,5 millió beoltott. Holnaptól nyithatnak az üzletek és újraindulnak a szolgáltatások.

A mai napon fontos mérföldkőhöz érkeztünk, 2,5 millió honfitársunk beoltva – jelentette be a miniszterelnök kedd délután a Facebookon.

A vírus háborút indított ellenünk, és az egyetlen, győzelemmel kecsegtető fegyver a vakcina. Egy hónap alatt két és félszeresére növeltük a beoltottak számát – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Bejelentette, hogy holnaptól nyithatnak az üzletek, és újraindulnak a szolgáltatások.

Járványügyi intézkedések lesznek, ezek betartására kérte a lakosságot.

Az oltást folytatódik, hasonló tempóban – ígérte.

A videó alatt részletezzük, hogy mit jelent a nyitás a gyakorlatban.

Szerdától – a 144/2021-es kormányrendelet értelmében – az alábbi intézkedések lépnek életbe:

• A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

• Az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lehetnek nyitva.

• Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

• A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

• A vendéglátó üzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

• A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket, kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezőket.