Szerelembe esni – egy országgal

Forrás: turizmus.com

 2018. október 25. 09:46

Jó ötlet megérkezni és újjászületni a történetek földjén, ami élettel van teli. Ez az én utam.

Ennyit tudtunk kihozni a környező országok turisztikai szlogenjeinek összegyúrásából.

Ausztria, Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia turisztikai logója

Fotó: turizmus.com

De komolyra fordítva a szót, az október 16-i Turizmus Summit alkalmával bemutatott WOW Hungary (Hungary - Wellspring of Wonders) országszlogen, no meg a summiton is megerősített „Budapest – Spice of Europe” felpezsdítette a turisztikai közvéleményt. Szerkesztőségünk több megkeresést is kapott a témában. Volt, aki azt jelezte, hogy Prága már évek óta használja a „WOW Prague” szlogent.

Nekiálltunk feltérképezni, milyen turisztikai szlogent használnak a környező, konkurens országok, illetve fővárosaik. Minden ország és város esetében a legszélesebb körben használt angol nyelvű szlogent kerestük.

Az egyik legmeglepőbb tapasztalatunk az volt, hogy sok esetben nem is olyan egyértelmű, hogy mi az aktuális szlogen, illetve, hogy mit, mikor használnak? Melyik egy korábbi szlogen, s melyik az új, a „hivatalos”?

Olyan főváros is van, amelyik nem használ kifejezetten turisztikai szlogent. Ljubljana például legtöbb megjelenésében a Green Capital of Europe címét szerepelteti, amelyet 2016-ban nyert el, s amelyet több más európai város is magáénak tudhat.

A legnagyobb izgalmat kiváltó WOW Prague szlogent a kongresszusi iroda használja, pontosabban így szerepel az intézmény neve: WOW Prague Convention Bureau. Ezen felül WOW Show címmel fut egy látványos előadás a WOW Black Light Theater nevű színházban. (A pantomim és a show műfajt ötvöző színház évtizedekkel ezelőtt is volt már Prágában, s hasonló produkcióval lett híres a magyar Attraction társulata is – A Szerk.)

De a cseh főváros hivatalos turisztikai oldalán a „prague:emotion” szlogen szerepel.

A környező országok és fővárosaik turisztikai oldalain a következő szlogeneket találtuk:

Ausztria
Austria arrive and revive
Bécs
Vienna now – forever

Cseh Köztársaság
Land of stories
Prága
prague:emotion

Horvátország
Croatia full of life
Zágráb
The city with a million hearts

Szlovákia
Good idea Slovakia
Pozsony
The City where you find real life

Szlovénia
I Feel Slovenia. My way.
Ljubljana
Visit Ljubljana Green Capital of Europe