Szijjártó: Magyarország június 24-től megnyitja belső schengeni határait

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. június 16. 15:27

Amennyiben a világjárvány nem vesz új, váratlan fordulatot, Magyarország június 24-től megszünteti a belső schengeni határon a határátkelőhelyek őrzését és megnyitja a lezárt átkelőhelyeket – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország pozsonyi nagykövetségén.

A magyar diplomácia vezetője erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet közösen tartott a Szövetség néven egyesülni készülő három felvidéki magyar párt – a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Híd és az Összefogás – elnökeivel.

A miniszter Európa legeredményesebb oltási kampányának nevezte a magyart, ezért – mint mondta – újabb és újabb lépéseket lehet tenni a normális élet felé. A terv az, hogy június 24-től Magyarország a belső schengeni határokon visszaállítja a normális átjárást.

"Ez azért jó, mert a Magyarország és Szlovákia közti 36 határátkelő közül jelenleg csak 19 működik, és ha sikerül végrehajtani ezt a döntést, akkor végre minden határkeresztező úton lehet majd közlekedni a két ország között" – fejtette ki Szijjártó Péter.

A tervek szerint június 24-től a belső schengeni határon Magyarország megszünteti az ellenőrzést

Fotó: 123rf.com

Hozzátette: terveik közt szerepel az is, hogy már hamarosan lehetővé teszik, hogy a Magyarországgal határos megyékben, régiókban élők Magyarországon vehessék fel a koronavírus elleni oltást.

Magyarországnak Szlovákián kívül Ausztria és Szlovénia felé van belső schengeni határa, a miniszter bejelentéséből így arra lehet következtetni, hogy hazánk az osztrák és a szlovén határon is megszünteti a határátkelőhelyek őrzését jövő héttől.